Bulvár-celeb

1 órája

Süti, ropi, kóla? Felejtse el! Ez a 7 élelmiszer a fogyás nagy barátja

A magas rosttartalmú ételek nemcsak az emésztésre és a belekre vannak jótékony hatással, hanem a derékbőségünkre is.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A rostok beépítése az étrendbe óriási változást hozhat, ha fogyni szeretne, ugyanis bizonyítottan segítik a nemkívánatos zsír lebontását. A magas rosttartalmú ételek csillapíthatják az éhséget is, miközben segítenek szabályozni a kalóriafogyasztást - írja a Mirror nyomán cikkében az Origo.

Ha valóban tápláló ételeket veszünk magunkhoz, azok nemcsak csökkenthetik a megevett étel mennyiségét, de valószínűleg megakadályozza a szükségtelen nassolást is. A teljes napi kalóriabevitel csökkenése pedig a fogyás kulcsa. Az erősen feldolgozott vagy cukorral teli élelmiszerek ugyanis hosszú távon nem biztosítják  a teltségérzetet.

A rostban gazdag ételek fogyasztása tehát mindenképpen ajánlott, mivel lassabban szívódnak fel, így hosszabb ideig biztosítják a teltségérzetet is.

Stop,Sign,On,Granulated,Sugar.
Kerüljük a cukrot és a cukortartalmú ételeket
Forrás:  Shutterstock

Ezeket a rosttartalmú ételeket ajánlott enni:

  • árpa
  • zab
  • rozs
  • teljes kiőrlésű kenyér
  • hüvelyesek
  • zöldségek, például sárgarépa vagy cékla
  • gyümölcsök, például banán és narancs

Jótékony gabonák

Az árpa a jóllakottság érzését fokozza, ami hosszú távon segíthet a fogyásban. Magas rosttartalma ugyanis kulcsfontosságú tényező az éhség csökkentésében. A benne lévő béta-glükán pedig különösen értékes rostanyag, vízben oldódik és gélszerű anyagot képez, így lelassíthatja az emésztést, hosszabb ideig fennmarad a teltségérzés.

44 tanulmányt átnézve a szakértők megállapították, hogy a béta-glükán az étvágy és az élelmiszerfogyasztás visszaszorításában hatékony rostfajta, csökkenti az anyagcsere-problémákkal összefüggő hasi zsírt.

Emellett a zab és a rozs is segíthet a fogyásban, mivel ezek is tartalmaznak béta-glükánt.

A több évtizedes kutatások során kiderült, hogy a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása csökkenti az elhízás lehetőségét. Egy csaknem 120 000 ember bevonásával készült tanulmány szerint napi három adag teljes kiőrlésű gabona fogyasztása alacsonyabb testtömeg-indexszel jár, és csökkenti a hasi zsírt.

An,Agronomist,With,A,Handful,Of,Chickpea,Seed,Against,The
A csicseriborsó is értékes tápanyagforrás
Forrás:  Shutterstock

A hüvelyesek, mint a csicseriborsó, a bab, a lencse és a borsó rostokban, valamint esszenciális vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi fehérjékben gazdagok. A szakértők szerint nagyobb mértékű fogyasztásuk csökkentheti a koleszterinszintet, a vércukorszintet és növelheti az egészséges bélbaktériumok számát.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!