Bulvár-celeb

2 órája

Készüljön: kegyetlen idők jönnek az allergiásokra

Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon, a pollenkoncentráció várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet.

MW

Jön a parlagfűszezon!

Forrás: Shutterstock

Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azt javasolja a parlagfű virágporára érzékenyeknek, hogy mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést, vagy annak beállítása érdekében keressék fel kezelőorvosukat.

Az NNGYK adatai alapján egyelőre még csak elvétve található parlagfűpollen a levegőmintákban, a jövő hét végén azonban már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció, azaz számítani lehet az allergiás tünetek - orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szemviszketés, könnyezés - megjelenésére. 

A szezon erősségének mértékét az augusztusi és szeptemberi időjárás nagyban befolyásolhatja, a tömeges virágzás során a tartós, esős időszakok visszavethetik a pollenek terjedését, de a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A tetőzés az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

Az allergiások életét megkeseríti ez az időszak
Fotó: Fotyma / Forrás:  Shutterstock

Az allergiások számára nagy segítséget nyújt a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképes előrejelzése, amelynek nyomon követésével könnyebben felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére, illetve ez alapján az utazásaikat is körültekintőbben tervezhetik. A környező országokra kiterjedő előrejelzést a Nemzetközi Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren lehet követni. 

 A kifejlett parlagfű terjedése ellen leghatékonyabban felmagzás előtt, bimbós vagy virágos állapotában végzett kaszálással lehet védekezni, így csökkenthetjük a virágpor mennyiségét. Ez különben a földhasználók jogszabályban előírt kötelezettsége is. 

A lakosságtól azt kéri a NNGYK, az általuk észlelt parlagfüves területeket mielőbb jelezzék a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vagy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület oldalán.

Az elmúlt három évtized adatai azt mutatják, hogy évről-évre később kezdődik és fejeződik be a parlagfűszezon Magyarországon. Tavaly július közepén kezdődött, és szeptember második felében még mindig sokakat gyötört a pollenallergia - derül ki az Origo cikkéből. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!