Bulvár-celeb

2024.07.09. 13:35

Tudja, mit jelent a vörös kód? Itt a magyarázat

Az idei nyáron már másodszor lép életbe a vörös riasztás és ezzel egyre gyakrabban kell számolnunk. De, mit jelent ez valójában?

MW

Fotó: Csapó Balázs / kisalföld.hu

A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn bejelentette, hogy idén nyáron már másodjára van érvényben a vörös kód a nagy meleg miatt. Fülöp Attila azt írta: a különleges időjárási viszonyok miatt a vörös kód péntek 24 óráig van érvényben az egész ország területén.

Mi a vörös kód kihirdetésének célja?

A vörös kód egy szociális figyelmeztetés, aminek egyrészt az a célja, hogy a kritikus időjárási helyzetekben felhívja a szociális ellátórendszer figyelmét arra, hogy a segítő tevékenység egyik legfőbb feladata az élet védelme – olvasható az erről szóló protokollban. Nem csak ebben a nagy melegben (27 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet esetén) vagy télen a nagy hidegben (mínusz 10 Celsius-fok vagy annál alacsonyabb hőmérséklet esetében) léphet életbe vörös kód, hanem például nagy mennyiségű csapadék vagy szélsőséges időjárás változás esetén is. Másrészt,

a vörös kód kihirdetésének célja az is, hogy felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre. A mostani időjárás ugyanis életveszélyes lehet, ha valaki hosszabb ideig tartózkodik az utcán ebben a nagy hőségben.

Mi történik ilyenkor?

A vörös kód érvényessége alatt a bentlakást nyújtó szociális intézmények, az ellátó területüktől és típusoktól, valamint a férőhelyüktől függetlenül a diszpécserszolgálaton keresztül fogadniuk kell azokat az utcán élő személyeket, akiknek az elhelyezésük hajléktalanszállón nem megoldható.

Nyári időszakban előre kijelölik azokat a helyiségeket, amelyek megfelelő védettséget nyújtanak az extrém meleg ellen, és kellőképpen árnyékoltak, szellőznek, avagy klimatizáltak.

Van-e ilyenkor bármi teendőnk?

Ha a tűző napon egy földön, vagy padon fekvő embert látunk az utcán, akin a hőguta, a kiszáradás jeleit véljük felfedezni, akkor adjunk neki ivóvizet és vigyük árnyékos, hűvösebb helyre. De ha ettől nem lesz jobban, akkor haladéktalanul hívjuk fel a 112-t.

 Ha egy utcán lévő hajléktalan ember segítséget kér, vagy a környezetünkben élő hajléktalan ember a szokásaitól eltérően viselkedik, értesítsük az illetékes diszpécserszolgálatot vagy hívjuk a 112-t. A diszpécserszolgálatnak adjuk meg a pontos címet, vagy ha tudjuk, várjuk meg őket a helyszínen - írja a Magyar Nemzet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!