Bulvár-celeb

2 órája

Elpusztíthatatlannak hitte a parlagfüvet? Jól figyeljen, mert van egy meglepő ellensége

Kicsi, sárga, csíkos és megoldhatja az allergiások életét megkeserítő problémát.

MW

A pollenallergia sokak életét keseríti meg

Forrás: Shutterstock

Fotó: Cookie Studio

A parlagfű már hosszú évtizedek óta megtalálható növény Európában, és sajnos Magyarországon is sokan szenvednek a pollenjétől. Jó hír, hogy egyre több helyen jelenik meg a növény egyik természetes ellensége, a parlagfű-olajosbogár.

A parlagfű-olajosbogarat elsőként 1986-ban fedezték fel Észak-Amerikában, néhány éve pedig Dél-Európában is megjelent. Az első példányok feltételezhetően vetőmagszállítmányokkal érkeztek a kontinensre.

Hazánkban először Budapest környékén észlelték két évvel ezelőtt, mára pedig egyre több helyen jelenik meg az országban. Az érdekes tényre Sár József entomológus, a rovartan kutatója hívta fel a figyelmet. Azért jó hír a parlagfű-allergiások számára a bogár elterjedése, mert a lárvája parlagfűvel táplálkozik, voltaképpen kiszárítja a növényt.

A parlagfű-olajosbogár könnyen felismerhető: körülbelül fél centiméter hosszú, sárga, sárgásbarna színű, szárnyfedőin fekete, hosszirányú sávok láthatók - mutatja be a reményt keltő apróságot a Mindmegette.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!