Bulvár-celeb

2 órája

Nagyon durva következményei lehetnek, ha nem teszi ezt éjszakánként

Egy-egy álmatlan éjszaka után zombiként bolyongunk, kimerültnek érezzük magunkat. Talán nem is vagyunk tisztában azzal, hogy milyen károkat okozhat a szervezetünkben az alváshiány.

MW

A kialvatlanság számos egészségi problémát okozhat

Fotó: Shutterstock

Egy 19 éves influenszer, Norme élőben közvetítette, amikor megpróbálta megdönteni az alvás nélküli egymást követő napok világrekordját. 264 óra 24 perces alvás nélküli idővel teljesítette a kihívást. Az alváshiány veszélyeire figyelmeztetve Norme-ot kitiltották a YouTube és a Kick közösségi médiaplatformokról. 

Hiába állította, hogy megdöntötte a világrekordot: a legutóbbi Guinness-rekorder, Robert Mcdonald 1986-ban 453 órát (majdnem 19 napot) nem aludt egyhuzamban.

A Guinness World Records 1997-ben biztonsági okokból leállította a leghosszabb alvás nélküli idő rekordjának ellenőrzését és a szakemberek szerint teljesen igazuk volt. A huzamosabb ideig tartó alváshiány rendkívül veszélyes következményekkel járhat – írja az Origo.

fáradtság alváshiány
A krónikus alváshiány okozhat önkéntelen szunyókálásokat, ami egyes munkakörökben igen veszélyes is lehet
Forrás:  Shutterstock

Az alváshiány veszélyei

A felnőtteknek rendszeresen több mint 7 órát kellene aludniuk éjszakánként. A krónikus alváshiány ugyanis több betegség, például a depresszió, a cukorbetegség, az elhízás, a szívroham, a magas vérnyomás és a stroke fokozott kockázatával jár együtt.

Az alvás a napi rutinunk fontos része. Lehetővé teszi, hogy számos testi rendszerünk kipihenje magát, és a javításra és regenerálódásra összpontosítson. Az alvás első három szakaszában a pihenést és az emésztést szabályozó paraszimpatikus idegrendszer veszi át az irányítást, ami csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást. Az utolsó, a gyors szemmozgás (REM) szakaszban a szív aktivitása megnő és a szemek mozognak, ami kulcsfontosságú az olyan kognitív funkciókhoz, mint a kreativitás, a tanulás és a memória

– magyarázta Adam Taylor, a Lancaster Egyetem Klinikai Anatómiai Oktatási Központjának professzora a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Az alváshiány lehet akut – amely akár egy-két nap alatt bekövetkezhet – vagy krónikus. 

alvás alváshiány
A felnőtteknek rendszeresen több mint hét órát kellene aludniuk éjszakánként
Fotó: Shutterstock

Már az első nap is kárt okoz

Bár rövid időnek tűnhet, de már huszonnégy óra alvásmegvonás is nagyobb fokú funkcionális károsodást okozhat, mint az ittas vezetési határérték túllépése. 

Az akut alvásmegvonás tünetei közé tartozhat:

  • a puffadt szem vagy
  • a sötét szem alatti rész,
  • az ingerlékenység,
  • a kognitív hanyatlás, 
  • az agyi köd és
  • az étel utáni sóvárgás.

Jön a „bealvás”

A második alvás nélküli nap során a tünetek erősödnek és viselkedésbeli változások, valamint a kognitív funkciók további romlása következik be. A szervezet alvásigénye erősebbé válik, ami mikroalvásokat, körülbelül harminc másodpercig tartó önkéntelen szunyókálásokat okoz. A szervezet táplálékszükséglete megnő, valamint az olyan fiziológiai reakciók lépnek fel, mint a szisztémás gyulladás és a károsodott immunválasz, amivel fogékonyabbá válunk a betegségekre.

Súlyos, akár halálos balesetet is okozhat, ha a sofőr kialvatlanul ül autóba
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Hallucinációk

A harmadik huszonnégy órás időszak kétségbeesett alvási vágyat válthat ki, ami növeli a hosszabb mikroalvások, a valóságtól való elszakadás érzése és a hallucinációk valószínűségét.

Kínzó alvásvágy

A negyedik napon minden tünet sokkal rosszabbá válik, ami az alvásmegvonásos pszichózis felé halad, ahol képtelenek vagyunk értelmezni a valóságot, és fájdalmas vágyat érzünk az alvásra.

Az alváshiányból való felépülés napokig vagy akár hetekig is eltarthat. Ráadásul gyakran már visszafordíthatatlanokazok az anyagcsere-változások, amelyek többek között hízást és az inzulinérzékenység csökkenését is okozhatják.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!