Bulvár-celeb

2 órája

Egy hét suli, két hét otthon: a gyermekorvos elárulta, mi az oka a tanév eleji betegségeknek

Kiderült, meg lehet-e úszni, hogy a család számára a szeptember–október folyamatos betegeskedéssel teljen.

A gyerekek könnyen elkaphatják a közösségbe bekerült kórokozót

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Jól ismert jelenség, hogy a nyáron makkegészséges rohangáló gyerekek ahogy visszatérnek az iskolába, sorra megbetegednek: köhögnek, náthásak és akár többször is visszaesnek. 

Ráadásul a szülők is elkapják az iskolakezdés után hazahurcolt kórokozót, így az egész család „leesik a lábáról”.

Sokan abban reménykednek, hogy a gyerek felsős vagy középiskolás korában már kevesebbet lesz beteg, de sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a többség ott folytatja, ahol alsóban abbahagyta. Alig indul el a tanév, a fél osztály már köhög és náthás.

Doctor,Examining,Child,By,Stethoscope.,Happy,Child,Boy,At,The
A gyerekek könnyebben viselik a közösségből hazavitt betegségeket, mint a szülők
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Mint a Világgazdaság cikkéből kiderül, Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a lap kérdésére elárulta, mi a háttere a jelenségnek. A doktornő elmondta: a zárt térben jelen lévő 20-30 gyerek könnyen elkaphatja a közösségbe bekerült kórokozót.

A gyerekek a nyári szünetben sokat vannak levegőn, mozognak, sok zöldséget, gyümölcsöt esznek, a szülők pedig nem értik, hogy a tanév elején csemetéik miért lesznek rögtön betegek, miért nem győz a nyáron felturbózott immunrendszer.

A gyermekorvos a jelenség illusztrálására elmondta: a kórházban dolgozó orvosok is, amikor két hét szabadság után visszatérnek a kórházba, gyakran megbetegszenek, mert az immunrendszerük „elszokott” a kórházi flórától. Ez történik az iskolában is, amikor a gyerekek újra találkoznak: valaki bevisz egy bakteriális vagy vírusfertőzést, és a fél osztály elkapja.

Betegebb a szülő, mint a gyerek

Sokszor azzal is szembesülnek a szülők, hogy míg ugyanazzal a betegséggel a gyerek vígan elvan, könnyen megbirkózik, a felnőtt családtagokat leteríti ugyanaz a fertőzés. Ennek hátterében a felnőttek stresszes életvitele áll, rajtuk több a teher – magyarázta Kántor Irén. A doktornő arra is felhívta a figyelmet, hogy nem lenne szabad elfelejteni a pandémia idején jól megtanult higiéniai szabályokat.

Az iskolában és otthon is gyakran kell szellőztetni, kezet mosni, nátha vagy köhögés esetén pedig minden esetben zsebkendőt kell használni.

The,Girl,Is,Vaccinated,In,Her,Hands,On,A,White
Érdemes megfontolni a szamárköhögés elleni oltás ismételt felvételét
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Segíthet az oltás

A gyermekorvos kiemelte a védőoltások fontos szerepét. Van oltás az influenza ellen, és a gyerekek esetében érdemes megfontolni a szamárköhögés elleni oltás ismételt felvételét, hiszen a betegség újra fellángolt. A várandósoknak különösen fontos lenne élni vele, mivel így megvédhető a csecsemő a szamárköhögéstől, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Amelyik családban iskolás, óvodás gyerek van, és az anya várandós, mindenképpen konzultáljon a védőnővel vagy az orvosával ebben a kérdésben.

A vitaminokról dr. Kántor Irén azt mondja: észszerű mennyiségben szedheti ezeket a gyerek, de a szülők mindig hiteles forrásból tájékozódjanak. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete a honlapján megtalálható Digitális Kelengyét ajánlja, ahol a szülők valóban megbízható információkat találnak.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!