Bulvár-celeb

3 órája

Vigyázzon, tele vannak mérgező bugyikkal a boltok, rengeteg embert érint

Egy új kutatás hormonkárosító vegyületeket mutatott ki az alsóneműkben. Rengeteg bugyi anyagában megtalálták a veszélyes vegyszert, minden harmadik embert érintheti.

MW

A bugyiknak is érdemes megnézni az apróbetűs részt a címkéjén

Forrás: Shutterstock

Fotó: Roman Samborskyi

A biszfenol vegyületcsalád az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott vegyszer a világon. Leggyakrabban polikarbonát műanyagok és gyanták összetevőiként használják, de adalékanyagként is alkalmazzák, például színtartósítóként a textíliákban, ruhákban, alsóneműkben - írja közleményében a Tudatos Vásárlók Egyesülete - írja az Origo.

A biszfenol A-ról számos kutatás bizonyította, hogy már alacsony dózisban is felboríthatja a hormonrendszer működését, károsíthatja mind a női, mind a férfi termékenységet.

Ez az anyag a hormonrendszeren keresztül befolyásolhatja a növekedést, a sejtregenerálódást, a magzati fejlődést, az energiaszintet, és olyan hormonális zavarokért felelős, mint a korai serdülés, az elhízás, emellett a fejlődő idegrendszerre is kockázatot jelent.

Biszfenolok: műanyag edényektől az alsóneműkig

A biszfenolok kioldódása a műanyag edényekből, konyhai eszközökből, kulacsokból egyre inkább közismert a tudatos fogyasztók és a laikusok körében is. A biszfenol A-t (BPA) például már betiltották a nyugtákhoz használt hőpapírokban és a cumisüvegekben.

A biszfenolokat színrögzítőként alkalmazzák textíliákban is. Világszerte a műszálas poliamid textilek 80 százaléka színtartósító kezelést kap és ugyanígy vegyi segédanyagokat használnak például a spandexhez és az elasztánhoz is. 

Ezek a színtartósító keverékek tartalmaznak biszfenol S-t és biszfenol F-et, melyek a termékekben maradványként elkerülhetetlenül jelen vannak.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezért a biszfenol tartalom felmérésére vállalkozott alsóneműkben

. "A választás azért esett az alsóneműkre, mert azokat mindenki használja, ráadásul elég érzékeny és fontos felületen érintkezik a bőrünkkel, úgyhogy egyáltalán nem mindegy, hogy mi van az anyagában” 

– mondja Dénes Júlia, az egyesület vegyész szakembere.

A tesztet egy akkreditált nemzetközi laboratóriumban végezték. Cél volt, hogy a termékeket a fogyasztók minél nagyobb csoportja számára teszteljék. Az egyedülálló nemzetközi összefogásban összesen 166-féle alsóneműt teszteltek, ezekből valamivel több mint 100 könnyen elérhető és kapható Magyarországon, 

de a többi is a szomszédos országokban. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!