Rangos elismerések

2024.06.05. 13:19

A világ legjobbjai között van a magyar építészet és ingatlanfejlesztés (videó)

MW

A Mol Campus két aranyérmet is kiérdemelt a díjátadón

Forrás: FIABCI Magyarország, MOL Magyarország, Városliget Zrt.

A magyar építészet és ingatlanfejlesztés a világ legjobbjai között van, sikere egyaránt tetten érhető a múltban és a jelenben – hangsúlyozta Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten, ahol a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési és Nívódíj Pályázaton (FIABCI World Prix d'Excellence 2024) elért magyar ingatlanfejlesztési díjakról számoltak be.

A-Magyar Zene-Haza is dijat-nyert a FIABC -nemzetkozi-dijátadóján t
Fotó: Palko-Gyorgy / Forrás: Liget Budapest

A Szingapúrban május 30-án megtartott ünnepélyes díjátadón a magyar ingatlanfejlesztési pályázatok három arany- és egy ezüstérmet nyertek. A Mol Campus két első díjat hozott el, aranyérmes lett az irodaház, illetve a környezettudatos építész kategóriában. A közcélú létesítmények kategóriában a legjobb középületnek választották a Budapest Liget Projektben megvalósult Néprajzi Múzeumot, a Magyar Zene Háza pedig ugyanebben a kategóriában ezüstérmet kapott.

Lánszki Regő kiemelte, a beruházó, az állam, az önkormányzatok, a tervezők, a kivitelezők együttműködésének köszönhetően jó minőségű épületek jöhetnek létre.

Hozzátette,

 egy épület megítélésénél a fenntarthatóság, az élhetőség elsődleges szempont a nemzetközi színtéren, és ezt Magyarországon is szem előtt tartják. Ezen kívül az esztétikum mellett támaszkodnak a magyar építészeti hagyományokra is.

Lánszki Regő elmondta, egy építkezés sikeréhez együttműködés kell, és ezt mutatják a nemzetközi szinten kapott magas elismerések is. A gazdaságilag sokkal jobb lehetőségekkel rendelkező országokkal összevetve is világszinten példaértékűek a díjazott magyar ingatlanfejlesztések.      

Az államtitkár beszámolt arról, hogy Szingapúrban részt vett, és előadást tartott a magyar építészetről a FIABCI május 27-31. között tartott szakmai kongresszusán, ahol az ingatlanfejlesztésben elismert nemzetközi szakemberek, kormányzati képviselők vitatták meg a szakma helyzetét, és folytattak egyeztetéseket.

Gönczi László, a FIABCI World Prix d'Excellence Bizottság alelnöke, a FIABCI magyar tagozatának elnöke kiemelte, hogy 

az elmúlt 25 évben a magyarországi ingatlanfejlesztők 34 első és 37 második díjat nyertek a nemzetközi pályázaton. A díj történetében 37 ország szerzett arany- vagy ezüstérmet, Magyarország Európában a legtöbb éremmel rendelkezik, a világon pedig a negyedik helyen áll.

A magyar tagozat elnöke felidézte, hogy rendszeresen meghirdetik a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, amelynek győztesei indulnak a nemzetközi megmérettetésen. Bejelentette, a magyar sikereket értékelve a FIABCI vezetése úgy döntött, hogy az idén szeptemberben Budapesten tartják elnökségi ülésüket, amelyet szakmai rendezvénnyel kötnek össze.

A Néprajzi Múzeum épülete is lenyűgözte a zsűrit
Forrás: Liget Budapest

Varga Péter, a Mol Campus Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, olyan vállalati központot építettek szakemberek bevonásával, amely mutatja a vállalatcsoport jövőorientált szemléletét, elkötelezettségét a fenntarthatóság mellett.

Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese kiemelte, a fejlesztésben a nemzetközi és a magyar szaktudást egyesítették.

Az 1951-ben alakult, több, mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben kiírja a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d'Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése.

A 32 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d'Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen.

Az idén a nemzetközi zsűriben 31 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

Kíváncsi a Mol Campus belső tereire? Tekintse meg a bemutató videót:


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában