Az ország kapuja

2024.07.09. 16:50

Hivatalosan is magyar állam tulajdonába került a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (videó)

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és a társtulajdonos, francia Vinci Airport képviseletében Nicolas Notebaert vezérigazgató jelentében adták át hivatalosan is a magyar államnak a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőteret.

MW

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálja

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

„Nagyon örülök, hogy itt állhatok a magyar állam nevében, mert az azt jelenti, hogy a magyar állam ezt a repteret bizonyt megvette” – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Szerinte a társbefektető kiváló partner, akinél tapasztaltabbat nem lehetett volna kiválasztani.

A vételár 3,1 milliárd euró volt, amiben 1,44 milliárd euró hitel szerepel. Ezért a magyar Állam 80 százalékos részesedést szerzett. Az ár arányosan került meghatározásra. Hangsúlyozta, hogy a magyar állam piaci befektetőként vett részt a tranzakcióban, ezért számos jogi iroda segítségét vette igénybe, így egy teljes egészében piaci alapokon nyugszik ez a befektetés.

A szakértői becslések is a 3,1 milliárd eurós vételárat kalkuláltak, ez megfelel a piaci sztenderdeknek a miniszter szerint. A Vincivel közös üzleti tervet készítettek.

Az ország kapuja a reptér

„A magyar állam nem üzemelteti a repteret, hanem azt hozzáértő piaci befektetőkre bízza, így az állam pénzügyi és stratégiai befektetőként van jelen. A magyar állam nem ehhez nem ért, ők viszont értenek” – mondta Nagy Márton, aki szerint Vinci egy hatalmas cég, hatalmas tudással rendelkezik.

Nagy Márton elmondta,

a jelenlegi 15 millió utasról 2030-ra közel húsz millióra szeretnék növelni az utasszámot, majd megcélozzák a 25 milliót. Szerinte az ország kapuja a reptér és a legnagyobb mértékben járul hozzá az ország turizmusához.

A társbefektetővel nagyon fontosnak tartják a reptér fejlesztését, így egy új terminál megépítését és a kiszolgáló létesítményeket. Elismerte, méltatlan a reptér megközelítése, ezért az állam feladata, hogy megoldja az infrastruktúrát fejlessze, amibe beletartozik a gyorsforgalmi, vasút és a reptéren kívül hotel, parkolók fejlesztése. "Azt kell látni, hogy nagyon szép elmondani, hogy az utasforgalom emelkedik, de ehhez nagyobb terminál kell, és meg kell oldani az emberek eljuttatását" – mondta.

Közös vízió alapján fog zajlani a fejlesztés

A Vinci vezérigazgatója nagyon fontosnak nevezte a turizmus fejlesztését az infrastruktúra szempontjából. Megköszönte egyúttal a bizalmat, hogy csatlakozhattak partnerként, úgy látja, nagyon gyorsan és hatékonyan sikerült ezt a tranzakciót megvalósítani.

Németországban, Csehországban, Görögországban és Egyesült Királyságban is jelen vannak, összesen 5 milliárd eurós forgalommal rendelkeznek, és egy milliárd eurós beruházási szinttel. Idén ünnepelték húsz éves fennállásukat, ez alatt az idő alatt 75 repülőtér került az üzemeltetésükbe.

A vezérigazgató elmondta, hogy közös vízió alapján fogják a repteret fejleszteni, nagyon bíznak a magyar csapatban, nem szeretnének külföldi emberekkel idejönni.

Mi lesz az extraprofitadó sorsa? 

A vonat kérdésköre nehezebb, mint a közút fejlesztése – válaszolta újságírói kérdésre Nagy Márton, aki szerint komplexebb a mérnöki munka, mert egy alagútra lesz szükség. Lázár János építési és közlekedési miniszterre van bízva, hogy a terveket elkészítse. A kormány kivezeti a légitársaságokat sújtó különadókat 2025 január elsejétől – válaszolta Nagy Márton a Világgazdaság kérdésére. Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter előző nap közölte, hogy a kormány meghosszabbítja az extraprofitadókat, illetve védelmi hozzájárulás vet ki a bankokra és a multikra.

A reptéri késésekkel kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy a gond a magas légtérben van, nem a fel és leszállás miatt. Ráadásul beszűkült a térség, ahol át lehet repülni, ezt pedig tetézi azt, hogy a légtérhasználtsági díj Magyarországon olcsó, ezért sokan felettünk repülnek át. Nem a légiforgalom-irányítás kizárólagos felelőssége a kialakult helyzet. Mindenesetre komoly lépések lesznek, a HungaroControlt augusztus elsejével veszik át, de személyi kérdésekről azonban nem szeretne beszélni.

Nagy Márton elárulta azt is, hogy a francia társtulajdonossal közösen döntik el, hogy lesz-e új befektető. A nemzetgazdasági miniszter nem titkolta, hogy tárgyalnak katariakkal, de a részesedése csak 10 százalék lehet a Budapest Airportban. A Vinci vezérigazgatója ehhez annyit tett hozzá, hogy ez egy lehetőség, nem kötelezettség.

Az eseményen készült felvétel itt nézhető vissza:

Az eredeti cikk IDE KATTTINTVA olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában