Energiaellátás

2024.07.05. 17:43

Szijjártó Péter: minden adott, hogy a két új paksi blokk legkésőbb a következő évtized elején szolgálatba állhasson (videó)

Minden adott ahhoz, hogy a paksi atomerőmű két új blokkja legkésőbb a következő évtized legelejére szolgálatba állhasson, s így hozzájárulhasson Magyarország energiaellátásának biztonságához – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető tájékoztatásában először is leszögezte, hogy a magyar–orosz energetikai együttműködés jól szolgálja hazánk ellátásbiztonsági érdekeit. 

Kulcsfontosságúnak nevezte a paksi atomerőmű két új blokkjának mielőbbi megépítését, miután szavai szerint ezáltal tovább fog erősödni az energiaellátás biztonsága, fokozódni fog az ország függetlensége a nemzetközi energiapiacok mindenfajta drámai változásaitól. 

Illetve - mint mondta - az újabb reaktorok működésbe lépése segít majd megvédeni a rezsicsökkentés eredményeit is. 

"Az új paksi blokkok Magyarország energiaellátásának biztonságát tovább fogják javítani, és növelni fogják jelentősen Magyarország függetlenségét a nemzetközi energiapiacok mindenfajta drámai változásaitól" 

- szögezte le. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta: "A mai megbeszélések alapján azt tudom önöknek mondani, hogy minden adott ahhoz, hogy a paksi atomerőmű két új blokkja legkésőbb a következő évtized legelején szolgálatba álljon és hozzájáruljon Magyarország energiaellátásának biztonságához".

A tárcavezető újságírói kérdésekre válaszolt a magyar miniszterelnök moszkvai békemissziójával kapcsolatosan – közölte a Facebook oldalán. 

 

Moszkva után Azerbajdzsán

Holnap reggel a Türk Államok Szervezetének külügyminiszteri tanácsülésével kezdünk – közölte pénteken este közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

A világot válságok szabdalják, ezért sajnos reális esély van a világ blokkosodására, és ez ellentétes a mi érdekeinkkel, mert mi azt szeretnénk, hogy ha a következő időszakban a világ visszatérne a kölcsönös tiszteleten alapuló globális együttműködés talajára. Ennek a feladatnak fontos pillérét jelentik a Türk Államok Európa keleti végén, a Kaukázusban és Közép-Ázsiában

– írta Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában