E-cigaretta

2 órája

Lecsapott a Gazdasági Versenyhivatal: rekordösszegű büntetést kapott a szlovák cég

Közel 190 millió forintos bírságot kapott a szlovák Airbox nevű cég e-cigaretta forgalmazása miatt.

MW

Az Airbox nevű szlovák cég 189 millió forintos bírságot kapott és a honlapját is letiltották

Forrás: Shutterstock

Fotó: Elena Belodedova

Az Airbox nevű szlovák cég 189 millió forintos bírságot kapott és a honlapját is letiltották, mert azt a hamis benyomást keltette a fogyasztókban, hogy weboldalán az elektronikus cigarettákat, valamint a dohányzást imitáló elektronikus eszközöket a hazai távértékesítési tilalom ellenére jogszerűen forgalmazta – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csütörtökön az MTI-vel.

A hazai jogszabályok tiltják az e-cigaretta online értékesítését

A közlemény szerint a nemzeti versenyhatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az interneten, külföldi oldalakról rendelt, illegálisan forgalmazott dohánytermékeknek egészségkárosító hatása is lehet.

A GVH arra kéri a fogyasztókat, hogy legyenek mindig körültekintők, és csak engedéllyel rendelkező kereskedelmi egységekben vásároljanak dohánytermékeket

– írták.

Kifejtették, hogy a Gazdasági Versenyhivatal február elején indított versenyfelügyeleti eljárást az Airbox s.r.o.-val szemben, mivel a szlovák székhelyű vállalkozás a magyar nyelvű honlapján valószínűsíthetően megtévesztő kommunikációs gyakorlatot folytat a termékek Magyarországi forgalmazhatóságáról.

Hangsúlyozták, hogy

a Magyarországon a hatályos jogszabályok értelmében az ízesített elektronikus cigaretták, valamint a dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalmazási tilalom alatt állnak, emellett pedig tilos az érintett dohánytermékek online távértékesítése is.

A maximálisan kiszabható bírságot kapta az Airbox

A GVH a feltártak alapján megállapította, hogy az Airbox tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott; a hivatal versenytanácsa a maximálisan kiszabható, 189 millió forintos bírságot rótt ki a szlovák cégre.

Emlékeztettek, hogy a GVH már korábban is szigorúan járt el két, szintén szlovák céggel szemben, amelyek elektromos cigarettákat, illetve a kiskorúak körében népszerű – így kiemelten veszélyes – Elf Bar termékeket forgalmaztak magyar nyelvű weboldalaikon.

A korábbi vizsgálatok feltárták, hogy a vállalkozások megtévesztően keltették a magyar fogyasztókban azt a benyomást, hogy termékeik jogszerűen forgalmazhatók, az eljárások mindkét esetben a kiszabható legmagasabb bírsággal zárultak – olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában