Közlekedés

2 órája

Naponta 4000 utas használja buszjegyvásárlásra a MÁV applikációját

Közkedvelt az utasok körében a Volánbusz augusztus 5-étől elérhető új, egységes helyjegy- és helyfoglalási rendszere, naponta 4000 utas a MÁV mobilalkalmazását használja buszjegyvásárlásra – közölte a Volánbusz szerdán az MTI-vel.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Kiemelték, a Budapestről induló vagy oda érkező távolsági autóbuszjáratokra a menetjegy, bérlet, vagy egyéb utazási jogosultság mellé opcióként vásárolható helyjeggyel a jegyen szereplő indulóhelytől garantált az ülőhely. A helyjegyet néhány kattintással a MÁV-applikációból és a jegy.mav.hu oldalon is meg lehet vásárolni, így nem kell sorba állni a pénztáraknál vagy az automatáknál.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az utazási távolságtól függetlenül 300 forintos egységes helyjegyet a vasúti és autóbuszos pénztárak, valamint a MÁV-START automatái mellett 5 százalék kedvezménnyel, 285 forintért lehet megváltani a MÁV-mobilalkalmazásban és a jegy.mav.hu felületén.

Ismertetik, hogy az értékesítési csatornákon az R betű jelöli a járati sorban azokat a járatokat, amelyekre lehetőség van a helyjegyvásárlásra. A kiválasztott járatra legkorábban 60 nappal és legkésőbb 60 perccel az utazás előtt biztosít jegyvásárlási lehetőséget a Volánbusz.

Az elővételben vett jegyet és a helyjegyet minden esetben be kell olvasni az autóbusz fedélzetén működő validátorral. Ezért célszerű már a felszállás előtt előkészíteni az online megváltott elektronikus, illetve a pénztárban vagy automatában vásárolt, papíralapú jegyeket, és természetesen az esetleges kedvezményre jogosító dokumentumokat is – írták a közleményben.

Hozzátették, fontos tudni, hogy a jegy.mav.hu oldalon megváltott helyjegyeket csak MÁV-applikáción keresztül lehet bemutatni és érvényesíteni, a jegyet kinyomtatni nem lehet, ezért az ezen a csatornán vásárolt jegyekhez is szükséges az alkalmazás.

A helyjegy minden jegy, vármegye- vagy országbérletbérlet, napijegy, továbbá a jogszabály alapján ingyenes utazási lehetőséget biztosító valamennyi igazolvány és igazolás mellé megvásárolható. Megváltása nem kötelező, de kifejezetten javasolt, különösen a frekventált járatokon, amelyeken a helyjeggyel nem rendelkező utasok csak a szabadon maradt helyeket foglalhatják el az adott jármű befogadóképességének függvényében – közölte a Volánbusz.

Az utasok több mint fele online veszi meg a nemzetközi vonatjegyét

A nemzetközi vonatok jegyvásárlásainál egyre inkább előtérbe kerülnek az online értékesítési csatornák – közölte a MÁV.

Az utasok több mint fele online veszi meg a nemzetközi vonatjegyét a MÁV-START-nál, a hagyományos pénztári vásárlások aránya enyhén csökkent, mintegy 41 százalékra.

A tájékoztatás szerint az év első hét hónapjában több mint 780 ezer nemzetközi utazó vette igénybe a MÁV-START szolgáltatásait, az utasok 59,1 százaléka választotta az online csatornákat, szemben a 2023-as 57,8 százalékkal.

A MÁV hangsúlyozta, a nemzetközi forgalomban továbbra is Bécs a legkedveltebb úti cél, ahol 2024 első hét hónapjában több mint 220 ezer utas fordult meg vonattal. Ezt követi Pozsony és München, amelyek szintén népszerűek a Magyarországról indulók körében. Bécsbe óránként, Pozsonyba és Münchenbe pedig kétóránként közlekednek közvetlen járatok Budapestről. Bécsbe tavaly 420 ezren utaztak, ebből 285 ezren már online vásárolták meg a jegyüket – emelték ki a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában