Az aszály eredménye

2 órája

Aggasztó kilátások: drágul az alma, elfogy a krumpli, importálni kell a napraforgót és a kukoricát

A legtöbb növényt megviselte a szélsőséges időjárás, és ez mind a termésben, mind az élelmiszerárakban megmutatkozik. Szinte minden drágul.

MW

A legtöbb helyen ma már csak öntözött körülmények között termesztenek burgonyát

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kitreel

A napraforgót és a kukoricát is megviselte idén az aszály, emiatt jóval kevesebb lesz a termés a vártnál, és a minőség sem lesz az igazi a szakemberek szerint – írja elemzésében az MCC Klímapolitikai Intézet, amelyre a Világgazdaság feigyelt fel. Habár a hazai ellátás biztosított, importra is szükség lehet. Ráadásul várható, hogy a termés drágul.

Almából az első becslések szerint Magyarországon mintegy 150 ezer tonnával kevesebbet takarítanak be a tavalyihoz képest. Az agrárkamara szerint az étkezési minőségű alma mennyisége a várakozások szerint 90-100 ezer tonna körül alakul, ami azt jelenti, hogy

a termés a belföldi fogyasztást sem fedezi,

miután az étkezési alma igénye 110 ezer tonnára tehető. Hozzáfűzik, emiatt 25-35 százalékos termelőiár-növekedés várható.

Közben a Növényvédőszer című portál azt írja, hogy krumpli már nem igazán lesz karácsonyra,

november végére, vagy legkésőbb december elejére hiány lehet a hazai burgonyából.

A rendkívül meleg időjárás miatt az olívaolaj ára rekordmagasra emelkedett, a rizst az aszály és az árvizek egyaránt súlyosan érintik, a burgonyatermést a nyugat-európai túlzott esőzések és a kontinens keleti részét sújtó szárazság, a paradicsomtermés 8-10 százalékát pedig a hőhullámok szelektálták.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában