Kiskereskedelem

2 órája

A kiskereskedelmi forgalom növekedése júliusban is folytatódott

A kiskereskedelmi üzletek árbevétele egy év alatt 6,3 százalékkal emelkedett, ami továbbra is elmarad a bérek jelentős mértékű nominális növekedésétől. A kereskedelmi forgalom lassabb növekedése a háztartások óvatos magatartásának fenntartására, az óvatossági motívum lassú ütemű oldódására utal – értékelte a legfrissebb adatokat csütörtöki elemzésében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

MW

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2024 júliusában 2,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest

Forrás: Shutterstock

A közleményben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait idézték, amelyek alapján 2024 júliusában 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest, az év első hét hónapjában éves alapon összességében 2,6 százalékot ért el a növekedés mértéke.

A kiskereskedelmi forgalom alakulása Magyarországon 2023–2024 június
Forrás: MTI/MTVA Sajtóarchívum

 Az előző havi 0,2 százalékos mérséklődést követően júliusban stagnált a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző hónaphoz képest. Az NGM megítélése szerint az adatok alapján az látható, hogy 

a magas jövedelemmel rendelkezők megtakarítanak és külföldön fogyasztanak, a középréteg és az átlag alatti keresők pedig elsősorban lakásvásárlásra költik a pénzüket,

miközben az is megfigyelhető, hogy a lakosság az áruk vásárlása helyett a szolgáltatások és turizmus iránti keresletét növeli. Ezek jelennek meg többek között a kiválóan alakuló turisztikai adatokban, illetve a külföldről történő internetes rendelések meredek emelkedésében is. 

Az NGM leszögezte: a kiskereskedelmi forgalom erősödése ugyanakkor továbbra is a gazdasági növekedés motorja, amelynek bővülése a 4,7 millió feletti foglalkoztatottság és a jelentősen emelkedő reálkeresetek (az első hat hónapban csaknem 10 százalékkal nőtt a családok keresetének vásárlóereje) hatására tovább folytatódhat. 

Az NGM végezetül hozzátette: a kormány célja a gazdasági verseny élénkítése, a kereskedelmi szereplők közötti kíméletlen árverseny fenntartása, valamint a fogyasztók tájékozott döntéseinek elősegítése, amelynek érdekében továbbra is működteti az árfigyelő rendszert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában