Biztonság

2 órája

Németh Szilárd: a rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar családoké Európa legolcsóbb villamos energiája és földgáza

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 augusztusában is a magyar családok kapták Európa legolcsóbb háztartási villamos energiáját és földgázát - írta Németh Szilárd rezsivédelemért felelős kormánybiztos Facebook-oldalán pénteken közzétett bejegyzésében.

MW

Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Az összehasonlítás a végfelhasználói árakon alapul, amit a fogyasztók kifizetnek. Ez tartalmazza az energiadíjat, a rárakódó adókat, így az energiaadót, az áfát és a rendszerhasználati díjat (RHD) is - tette hozzá. 

„Sikeres volt az a kormányzati rezsivédelmi döntés, amit 2022. augusztus 1-jén vezettünk be" - írta a kormánypárti politikus. „Megvédtük" a magyar családokat a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság, energiaár-robbanás veszélyes hatásaitól. 

A magyar háztartások az elmúlt két évben is Európa legbiztonságosabb és legolcsóbb energiaellátásában részesültek a rezsicsökkentésnek köszönhetően. Sőt, már vásárlóerő-paritáson is Európa legjobbjai vagyunk 

- mutatott rá. 

A kormánybiztos megjegyezte, hogy a magyar háztartásoknak nem kötelező a rezsicsökkentést - egyetemes szolgáltatást - igénybe venni, szabadon választható a piaci alapú szolgáltatás is. 

Eddig azonban - érthető módon - senki sem váltott ez utóbbira a négymillió háztartásból. „Azok a baloldali politikusok sem, akik mindent össze-vissza hazudozva a bevezetése óta eltelt 12 évben folyamatosan támadják és meg akarják szüntetni a rezsicsökkentést"

 - fogalmazott Németh Szilárd. 

Az elemzést az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal által közösen megbízott cég, a finn VaasaETT végzi el minden hónapban - olvasható a kormánybiztos Facebook-oldalán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában