Krimi

2024.06.04. 00:15

Szörnyű károkat okozott a vihar: sok száz fa pusztult el a Tengelici Parkerdőben

A kidőlt fák miatt életveszélyessé vált az erdő. Akkora pusztítást végzett az időjárás, amilyet eddig a legtapasztaltabb erdészek sem láttak.

MW

Fotó: Mártonfai Dénes / teol.hu

A Szekszárdhoz közeli Tengelic parkerdőjében a faállomány nagy részét kipusztította a vihar. Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója a teol.hu-nak elmondta, hogy június 1-jén hajnalban a tornádó jellegű vihar körülbelül ezer köbméternyi faállományt tett tönkre a háromhektáros Tengelici Parkerdőben.

Vihar csavarta ki a fákat

Csodálatos, csaknem 30 méteres, 120-130 éves, a Gindly-Benyovszky-kastély és a Benyovszky-kápolna között található kalábriai fenyőket csavart ki a szél. Magyarországon a Tengelici Parkerdőben volt egy helyen ilyen sok kalábriai fenyő, amely a viharban mind együtt pusztult. 

A Benyovszky-park területe járhatatlanná vált. A vihar kidöntött 25 és 35 méter közötti idős tölgyfákat, nagylevelű hársfákat, kocsányos tölgyeket, kőrisfákat, korai juharfákat és ostorfákat is.

– Robbanásszerűen végigpusztította a vihar a Tengelici Parkerdőt. A térségben dolgozó, sokat látott kollégáim is azt mondták, hogy ilyen jellegű erdőkár még nem volt. Hihetetlen, hogy ez megtörtént, a vihar úgy jött, mint egy ítéletcsapás 

– tette hozzá Gőbölös Péter.

A Tengelici Parkerdő járhatatlan és életveszélyes. Senkinek nem javasolják, hogy az erdőbe menjen, ráadásul jelenleg kidőlt fák állják el az utakat. A Gyulaj Zrt. munkatársai egyelőre egyetlen utat tudtak feltárni, amely az erdőbe vezet.

Fotó: Mártonfai Dénes / teol.hu

Utakat keresnek az erdőbe 

Gőbölös Péter a mentési munkálatokról elmondta, hogy több megközelítési útvonalat próbálnak találni, kialakítani, amelyeken később a munkagépekkel közlekedni tudnak. Amint meg tudják nyitni a megközelítési utakat, elkezdődik az érdemi munka, a fakitermelés, kárfelszámolás, a későbbiekben, ősztől pedig az erdőfelújítás facsemetékkel.

– A Tengelici Parkerdő iszonyatos károkat szenvedett, teljesen újra kell telepíteni a fákat, erdősíteni a területet – mondta Gőbölös Péter.

További képeket ide kattintva talál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!