Krimi

2 órája

Győrfi Pál nagyon durván kimondta, mit gondol a veszélyes internetes kihívásokról

Az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének van tippje, hogyan lehetne elvenni a szélsőséges tartalomgyártók kedvét a felháborító, ön- és közveszélyes videóktól.

MW

Győrfi Pál szerint a szélsőséges tartalomgyártókat a figyelmünkkel sem kellene támogatni

Fotó: Czinege Melinda / Forrás: Haon

Győrfi Pállal, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjével a láncfűrészeses TikTok-videó kapcsán arról beszélgettünk, hogy miért veszélyesek a közösségi médiában felbukkanó trendek, és hogy mire érdemes odafigyelnie mindenkinek. Mint ismert, egy férfi élő adásban sebesítette meg magát egy láncfűrésszel - írja a kemma.hu.

A nyergesújfalui férfi egyébként előfizetési lehetőséget is indított bő egy hónapja, amellyel külön élő adásokhoz is hozzáférhetnek a követői, akiknek néhány éve volt „szerencséje” már azt is látni, hogy emberi ürülékkel önti le magát vagy épp összeesik, miután begyógyszerezte magát, de az is előfordult, hogy néhány ezer forintért leégette a szakállát. 

– Az elmúlt 15 év tendenciája, hogy 

ma már bármelyikünk tud tartalomszolgáltatóként viselkedni, videós, audió tartalmakat publikálni a közösségi médiában. Szélsőséges esetekben pedig akár százezrekhez, millióhoz is eljuthat egy tartalom. Régen erre csak hírügynökség voltak képesek, szigorú szakmai, tartalmi ellenőrzésekkel dolgozva. Ma minden ellenőrzés nélkül mindenki szolgáltathat infókat a neten 

– kezdte Győrfi Pál, a kemma.hu vármegyei portálnak adott interjúban hozzátéve, hogy a közösségi médiák, az okoseszközök térnyerésének nyilván van jó oldala is. Korábban sosem látott információk kerülnek az emberek elé, azokhoz is eljuthatunk a telefonnal, és a jelenben nézhetünk tartalmakat, történeteket, amikre korábban nem volt módunk. Például egzotikus állatokat. Ezek például előnyei az újmédiának. Vannak azonban veszélyei is. Nem is kevés.

Amikor egy hírszolgáltató felkavaró tartalmat közöl, ott a tizennyolcas karika, a figyelmeztetés, de amikor például a TikTokon szörfölünk, akkor semmi ilyen nincs. A szóvivő utalt arra is, hogy a szabályozott médiának van állásfoglalása például arra is, hogy ne promótáljon öngyilkosságot.

– Erre egy felnőtt is lehet érzékeny, de mi van a gyerekekkel? Mi van, ha nem tudják értelmezni? Lelki sérüléseket is szenvedhetnek – nyomatékosította Győrfi Pál, akivel a social média pszichológiájára, a magamutogatásra is kitért. Mint mondta,

 egyre nehezebb „kitűnni a zajból”, egyre extrémebb dolgokhoz nyúlnak a felhasználók. Ha pedig ehhez még az is hozzájön, hogy valaki pszichiátriai okokból, ne adja az ég drogok vagy alkohol miatt még csak nem is ura önmagának, még jobban eldurvulhat a helyzet,  és tömegek nézhetik a kritikátlan megnyilvánulásokat. 

Mint a szóvivő mondta, korábban mondjuk csak a kocsma előtt hallották, ha valaki káromkodik, ma viszont tömegek a telefon másik oldalán.

Győrfi Pál szerint egy ártatlan kihívás is elfajulhat

– És akkor ott vannak még a kihívások is, amelyek jó esetben ártalmatlanok, de rossz esetben életveszélyesek is lehetnek. Gondoljunk csak vissza a jeges vödör kihívásra! – utalt az ice bucket challenge-re Győrfi Pál – Aztán jött a forró vizes kihívás, ami után sokan szenvedtek égési sérüléseket. Ez is egy veszélye a social médiának, hogy a mintát sokan követik. 

Valószínűleg egy zavart elme lehetett az is, aki láncfűrészt emelt a hasához, de az ő esetén túllátva azt javasolja Győrfi Pál mindenkinek, hogy ha úgy érzi, hogy valaki bajban van, veszélyes dologra készül, akár a közösségi médiában, szóljon nyugodtan a 112-nek. Emellett pedig azt tanácsolja, hogy

ne menjünk bele veszélyes kihívásokba,
ne legyünk követői, előfizetői szélsőséges tartalomgyártóknak, sőt, kövessük ki őket, ha már bekövettük. 
Ha ezt sokan megtennék, mint fogalmazott, talán elmenne a kedvük az ilyen típusú közlésektől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!