Krimi

6 órája

Külföldről venne használt autót? Nagyon durván átverhetik, ha nincs résen

Magyarországon a használt autók jelentős része kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte, ugyanis gyakran manipulálják bennük a kilométeróra állását. Külföldről behozott autó esetén ennek még nagyobb az esélye.

MW

A kép illusztráció!

Forrás: Shutterstock

A határokon átnyúló tranzakciókat nehezebb nyomon követni, és ez a csalóknak lehetőséget nyújt az autók futásteljesítményének manipulálására. 

A carVertical autóipari adatszolgáltató a közelmúltban 15 európai országban végzett kutatást, amelyből kiderül, hogy a Magyarországra importált autók kilométeróra-állását nagyobb eséllyel manipulálták, mint a határokon belül vásároltakét – írja az Origo.

Az általuk ellenőrzött, hazai utakon guruló autók 7,4 százalékának módosították a futásteljesítményét. Bár itthon még nem olyan rossz a helyzet, mint például Lettországban, ahol az arány meghaladja a 15 százalékot, a csalás kockázata továbbra is magas.

A kép illusztráció!
Forrás:  Shutterstock

Magyarországon az importált autók 8,1 százalékának meghamisították a kilométeróra-állását. Ez meghaladja a határainkon belül eladott hamis futásteljesítményű autók arányát (6,5 százalék).

A kutatásból kiderült az is, hogy azok a járművek, amelyeknek a kilométeróra-állását visszatekerték, 

akár 25 százalékkal is drágábbak lehetnek, mint az eredeti futásteljesítményű autók.

Íme, ezek voltak tavaly az óratekerésben leginkább érintett verdák Magyarországon:

A tavalyi év elszomorító statisztikája
Forrás: Origo

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!