Krimi

3 órája

Tragédiák a Dunán: itt tart most a verőcei hajóbaleset és a Hableány katasztrófájának ügye

Friss információk láttak napvilágot a kapitányokkal és az eljárásokkal kapcsolatosan.

MW

Mécsesek 2019. május 31-én reggel, a Hableány-katasztrófa helyszínének közelében

Forrás: MW Archív

Fotó: Dombóvári Tamás

A bíróságok jogerős döntést hoztak a Hableány-katasztrófa és a verőcei baleset kényszerintézkedéseiről - írja az Origo. Az elmúlt években Magyarországon két jelentős dunai hajóbaleset történt, amelyekben külföldi szállodahajók is érintettek voltak.

Verőce

Májusban hét ember meghalt Verőcénél, amikor egy motorcsónak nagy sebességgel ütközött egy szállodahajóval. A kishajón nyolcan tartózkodtak, és csak egy utas élte túl súlyos sérülésekkel. A hét áldozatot a következő napokban találták meg a folyó különböző részein, az utolsó holttestet kilenc nappal a baleset után találták meg.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azonnal megkezdte a nyomozást, és őrizetbe vette a szállodahajó cseh kapitányát. A Budakörnyéki Járásbíróság május 22-én elrendelte a kapitány bűnügyi felügyeletét, mivel a gyanú szerint a baleset után nem állt meg, nem nyújtott segítséget, és nem értesítette a személyzetet.

Szinte pozdorjává tört a verőcei tragédiában a kishajó
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

A kapitány és védője fellebbezett a döntés ellen, de ezt elutasították. Jagusztin Tamás, a Pest Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője elmondta, hogy 

jelenleg a nyomozásban a szakértői vélemények beérkezésére várnak.

Hableány

A 2019 májusában történt Hableány-katasztrófában 28 ember halt meg, zömében dél-koreai turisták voltak az áldozatok. Tavaly szeptemberben hirdettek elsőfokú ítéletet: az ügyészség halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetés és segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat a Viking Sigyn ukrán kapitánya, Jurij Csaplinszkíj ellen. 

Csaplinszkíj a bíróság előtt
Fotó: Csudai Sándor / Origo

A bíróság bűnösnek találta a kapitányt gondatlan veszélyeztetés miatt, de felmentette a segítségnyújtás elmulasztása alól. Csaplinszkíjt 5 és fél év fogházbüntetésre és 6 évre eltiltották a vízijármű-vezetéstől.

Az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen, súlyosbítást és a második vádpontban bűnösség megállapítását kérve. A vádlott és védője is fellebbezést nyújtott be, enyhítést és felmentést kérve. A bíróság elutasította az ügyészség kérését a vádlott letartóztatására, így Csaplinszkíj jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll Budapesten, házi őrizethez hasonló feltételek mellett.

 


 


Ahogy Tóth M. Gábortól a Magyar Nemzet megtudta, ez a döntés azóta jogerőssé vált, így

védence jelenleg is bűnügyi felügyeletben van, a magyar fővárosban, Budapesten. A bűnügyi felügyelet a legszigorúbb fokú, ami a korábbi házi őrizetnek feleltethető meg.

A Hableány-katasztrófa büntetőpere októberben folytatódik másodfokon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!