Krimi

2024.08.05. 09:22

Ellentmondó híreket cáfolt meg a rendőrség Till Tamás halálával kapcsolatban

A megtalált gyermek holttestén ugyanazok a ruhák voltak, mint amiket az eltűnésekor viselt a 11 éves bajai fiú.

MW

Till Tamás 24 év után hazatalált – erősítette meg vasárnap délutáni posztjában a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).  

A fiú szülei végleg elvesztették a reményt, hogy gyermekük él valahol, de vége a kínzó bizonytalanságnak is, most már búcsút vehetnek tőle. 

Később jön majd a megnyugvás, mert el tudják temetni szerettüket, lesz hova menni a kisfiúhoz, aki örökre 11 éves maradt, lesz hol emlékezni. A médiában ellentmondó hírek jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy a szülőket nem értesítette a rendőrség a holttest megtalálásáról. Mindössze annyi történt, hogy a bajai tanyavilágban gyorsabban terjedtek a hírek, mint hogy a szörnyű valóságot közlő rendőri csapat kiért volna Tillék házához. A hivatalos értesítés tehát megtörtént

– tisztázta a rendőrség a szóbeszédet.

A szülők 24 éven keresztül minden ünnepen ajándékot tettek a kisfiú szobájába, aki tőlük alig több mint fél kilométerre pihent a betonréteg alatt. Annak a tanyának az épületében, ahol Józsi bácsi lakott, aki pár éve önkezűleg vetett véget az életének. Till Tamás 1989. július 19-én született, most lenne 35 éves.

„Törékeny, de önálló gyerek volt, akit azzal engedtek el az eltűnése napján, hogy elmehet a közeli vadasparkba, de 13 órára haza kell érnie. Amikor nem ért haza, bejelentették a bajai rendőrségen. Körözni kezdték, bejárták az általa feltételezetten bejárt útvonalat, és keresték a barátoknál, ismerősöknél is” – mondta Petőfi Attila. 

A vezérőrnagy elmondta: akkor, május 28-án repülőnap, gyereknap volt Baján, sok idegen fordult meg a városban. Till Tamás biciklijét annak a tanyának a közvetlen közelében találták meg, ahol a holtteste is pihent.

A szálak egy gyermekotthonba vezettek

A rendőrök idén június 11-én a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségről azt tudták meg, hogy a bajai gyermekotthon egykori lakója részt vett 2000-ben egy gyerekholttest elásásában, de ez akkor még egy ellenőrizetlen információ volt. A bajai rendőrkapitányság és más rendőri szervek újra nyomozni kezdtek.

A gyermekotthon egyik lakójára, K. Péter személyére szűkítették a keresést, de ő 2011-ben öngyilkos lett. A rendőrségnek az egykor a férfi környezetében élők erősítették meg, hogy ő vehetett részt a gyermek elásásában.

Egy János nevű egykori otthonlakó tett értékelhető vallomást: K. Péter és közte négy év korkülönbség volt. Mindketten szakmát tanultak az otthonban (kőműves, festő), és a környékbeli vállalkozók segítségével vállaltak munkát. A két fiú egy vállalkozónál, V. Józsefnél, egy akkor 60 éves, kétgyermekes esztergályosnál dolgozhatott, akit ők csak Józsi bácsinak hívták. 

Megfenyegetve

Egy alkalommal V. József a strandon kereste fel a két fiatalt, akiknek azt mondta: dupla pénzért azonnal kellene menni dolgozni. K. Péter ment el csak a vállalkozóval, akivel közösen keverték a betont a kis helyiségbe. Amikor K. Péter tolta a talicskát a betonnal, annak kereke egyszer megbicsaklott egy bűzt árasztó fóliában, amelyből egy gyerekholttest került elő. 

Először értetlenkedett a vállalkozó, majd pénzt ígért, aztán megfenyegette K. Pétert, hogy hallgasson, mert különben neki és a szintén a gyerekotthonban élő testvérének is bántódása esik.

Az, hogy pontosan mi történt Till Tamással, még a nyomozás tárgyát képezi. A holttest azokban a ruhákban volt, amiben 24 éve eltűnt. De a végső bizonyosságot a DNS-vizsgálat hozza meg – írták a posztban az eddig ismeretlen részletet.

A BRFK bejegyzésében külön is megemlíti Petőfi Attila rendőr vezérőrnagyot, akinek a nevéhez számos felgöngyölített ügy kapcsolódik. Mint írják, Petőfi Attila élő legenda, a magyar bűnüldözés legnagyobbja – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!