Krimi

2024.08.05. 13:48

Nem kapta meg idejében az ösztöndíját? Lehet, hogy épp ez a hacker lopta el

Feltörte a Neptun-rendszert, és hallgatói ösztöndíjakat utalt át magának egy csaló, most elkapta a rendőrség.

MW

A fotó illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Az egységes felsőoktatási rendszert, a Neptunt feltörő, és egyebek mellett hallgatók ösztöndíjait magának átutaló csalót fogott el a rendőrség, a letartóztatásban lévő fiatal férfit több mint százrendbeli bűncselekménnyel gyanúsították meg – írja az MTI a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfői sajtótájékoztatója alapján. A csaló a Neptunban vizsgaidőpontokat és érdemjegyeket is átírt.

Sok pénzt ellopott

A novemberben elrendelt nyomozás előtt egy felsőoktatási hallgató jelezte, hogy az ösztöndíja nem érkezett meg a számlájára. A vizsgálat során kiderült, hogy a csaló a Neptun-rendszert feltörve átírt több számlaszámot, az azokon lévő összegeket átutalta magának, majd visszaállította az adatokat. 

A gyanúsított a saját számlájával is hasonlóan járt el, hogy elterelje magáról a gyanút. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a legfigyelmesebb hackerek is hagynak maguk után digitális nyomokat, és a bankok biztonsági rendszerei is elég fejlettek már ahhoz, hogy jelezzék a gyanús utalások nagy részét. 

Egyedül dolgozott

A nyomozás adatai azt igazolták, hogy a csalónak nem volt társa. Az elkövető több magyarországi felsőoktatási intézmény, illetve egy holland egyetem adatbázisába is betört, utóbbi esetben még vizsgálják, hogy tette bűncselekménynek minősül-e. A csalótól lefoglalt eszközök között egy olyan videót is találtak a rendőrök, amelyen részletesen elmagyarázza, hogy miképp lehet a Neptunból mások személyes adataihoz hozzáférni.

A magyar állampolgárságú férfit információs rendszer, illetve adat megsértésével, valamint információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással gyanúsítják, előbbi akár öt, utóbbi három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A rendőrség eddig 130 esetet vizsgált az ügyben, a nyomozás még folyamatban van.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!