2022.01.12. 06:25
Értékőrző gasztronómiai könyv jelent meg gyergyószéki receptekkel
A székelyföldi régióhoz ezer szállal kapcsolódó étkeket valódi helyi háziasszonyok és leányok mutatják be.
A székelyföldi Tortoma Kiadó alig egy éve indította el értékőrző gasztronómiai könyvsorozatát, amelynek legújabb tagja a 100 gyergyószéki recept, több mint 100 gyergyószéki háziasszony címet viseli. A kötet fülszövege szerint a kiadó annak idején bizonytalan volt a rendhagyónak számító könyvfolyam sikerét illetően, de az első, erdővidéki receptgyűjtemény várakozáson felüli érdeklődésre talált. És nem véletlenül – írja cikkében Balázs D. Attila.
Ha fellapozzuk a gyergyóvidéki ízeket rejtő művet is, igazi gasztrokulturális csemegében lesz részünk.
A könyv jellegzetessége ugyanis az, hogy a benne szereplő köznapibb és kevésbé ismert, de a székelyföldi régióhoz ezer szállal kapcsolódó étkeket valódi helyi háziasszonyok és leányok mutatják be.
![](https://cdnkpi.mediaworks.hu/2022/01/3jKomvu2TGedMfEUnZTHDpizY8lYD7VWh4O2D7EE1ho/fill/3005/1576/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAzMWI1MmM4NzU5MjRjOTY5NjgwMmU3Y2I1ZmU5NDEz.jpg)
Ennyi mosolygó hölgy egy könyvben pedig talán még soha nem volt látható, legfeljebb a sorozat első darabjában. Mindegyikük arcán ott a főzőteljesítmény nyújtotta öröm, és a tudat, hogy egy igazán minőségi kiadványba kerülnek, ahol a fotók és a szövegek egyaránt elsőrangúak.
A mércét a jeles erdélyi gasztronómiai szakíró, Jánossy Alíz garantálja, aki a kötet szerkesztőjeként maga vállalt felelősséget a receptek hitelességéért és pontosságáért.
Úgyhogy bátran csapjunk a csihányfőzelékbe, nem lesz gond a diós hiripincével, a töltikével, a medvehagymás kenőkével, a szalonnás gezemüzével, de a részeges csülökkel sem! A vállalkozó kedvűek pedig a híres székelyföldi örmény specialitást, a churutos ángádzsábur levest is elkészíthetik.
Borítóképünk illusztráció