Gyász

2 órája

Elhunyt Dobray György filmrendező

Pályáját olyan dokumentumfilmek készítésével kezdte, mint a Munkashow, amellyel 1971-ben elnyerte a Miskolci dokumentumfilm-fesztivál nagydíját.

MW

Dobray György

Forrás: NFI

Augusztus 28-án, hosszan tartó betegeskedés után, nyolcvankét éves korában meghalt Dobray György. A Balázs Béla-díjas filmrendező, író 1942. március 8-án született, Budapesten. A gimnázium elvégzése után, 1961-ben vették föl a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr főtanszakára, ahol 1965-ben szerzett diplomát. 

Pályáját olyan dokumentumfilmek készítésével kezdte, mint a Munkashow, amellyel 1971-ben elnyerte a Miskolci dokumentumfilm-fesztivál nagydíját.

 Ezután külsősként rengeteg irodalmi és dokumentumfilmet rendezett a Magyar Televíziónak, mielőtt 1979-ben elkészíthette Az áldozat című első nagyjátékfilmjét  írta a Magyar Nemzet.

Az 1980-as évekből több filmes siker fűződik a nevéhez, így a Vérszerződés és a Szerelem első vérig című film, amelyet rövidesen követett a Szerelem második vérig. 

A magyar Házibulinak is nevezett utóbbi két alkotás egy generáció meghatározó filmélménye lett 

– a hazai színházi világ legjava mellett amatőr színészek (Szilágyi Mariann, Beri Ary) játszották benne a főszerepeket.

A teljes cikket ITT olvashatja el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában