Elismerés

1 órája

Farkas Bertalan kapta a Szent István-díjat

A Szent István-díjat minden évben olyan honfitársunknak ítélik, aki az összmagyarság érdekében a kulturális örökségünk tekintetében jelentős tevékenységet végzett.

MW

Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, kutatóűrhajós

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Szent István-díj idei kitüntetettje Farkas Bertalan vadászpilóta, dandártábornok űrkutató, űrhajós lett, a Szent István-díj érmet pedig Drága Bálint okleveles villamosmérnök, a Sárisápi Bányász Fúvószenekar karnagya vette át Esztergomban – írja a Magyar Nemzet a Felvidek.ma cikke alapján.

A rangos kitüntetést odaítélő közhasznú alapítványt Bihari Antal okleveles operatőr, az Esztergomi Körzeti Televízió alapítója és tulajdonosa 2001-ben alapította. Az alapítvány célja a Szent István-díj odaítélése minden évben – állam- és egyházalapító királyunk ünnepéhez közeli időpontban – olyan honfitársunknak, aki az összmagyarság érdekében jelentős tevékenységet végzett.

Huszonharmadik alkalommal adták át a Szent István-díjat és -emlékérmet

Az elismerést idén Farkas Bertalannak ítéltek oda. Méltatását Kruppa József címzetes egyetemi tanár, a Magyar Űrtevékenységet Támogató Egyesület alelnöke mondta el. Mint felidézte, Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov 1980. május 26-án indult el a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. A Szaljut–6 űrállomáson Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósok fogadták őket. A nyolcnapos úton Farkas Bertalan a magyar kutatóintézetek által tervezett orvos-biológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforrás-kutatási kísérleteket és megfigyeléseket végezte. A Szojuz–35 űrhajó fedélzetén 1980. június 3-án tértek vissza a Földre.

Első magyarként jutott a világűrbe, így a magyar a hetedik nemzet lett, amelynek képviselője a világűrben járt.

Tevékenységével nemzetközi elismerést vívott ki Magyarországnak, és mind a mai napig részt vesz az űrkutatás népszerűsítésében. Nevét a Farkasberci kisbolygó is őrzi, melyet Sárneczky Krisztián csillagász fedezett fel.

A Szent István-díj érmet Drága Bálint okleveles villamosmérnök, a Sárisápi Bányász Fúvószenekar karnagya vette át.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában