A népi kultúra a budai Várban

3 órája

Gazdag programkínálattal lesz jelen a Hagyományok Háza a Mesterségek Ünnepén

Augusztus 17. és 20. között rendezik meg idén a Mesterségek Ünnepét a Budai Várnegyedben. Az ingyenesen látogatható eseményen a Hagyományok Háza kézműves-foglalkozásokkal és mesterségbemutatókkal, népi bábszínházzal, ölbeli játékokkal, gyerektánctanítással és koncertekkel, mesemondással, kiadvány- és jegyárusítással, valamint népi játszótérrel várja a Honvéd-szoborhoz látogatókat.

MW

A népi mesterségek közül a kosárfonás, a nemezelés és a szövés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők

Forrás: Hagyományok Háza

A Mesterségek Ünnepe négynapos rendezvénysorozatán a Hagyományok Háza a legkülönfélébb programokkal várja a magyar népi kultúra kedvelőit. A gyermekek és felnőttek számára kínált kézműves foglalkozások és zenével, tánccal kísért előadások a kikapcsolódáson túl az új ismeretek átadását is szolgálják. A Hagyományok Háza standján mindennap megtaláljuk a Fabatka porta népi játszóterét, részt vehetünk az Aprók tánca nevű programon vagy az élőszavas mesemondáson. Emellett többek között olyan előadások közül választhatunk, mint a Ziránó Színház Babszem Jankó című bábszínházi produkciója vagy Paár Julcsi Kerekerdő című családi mesekoncertje. A napzáró, énektanítással és hangszerbemutatóval egybekötött koncertek között megtaláljuk például a Bére banda, a Korinda zenekar és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak fellépését.

Mesekoncert és bábszínház is várja majd a legkisebbeket és szüleiket
Forrás: Hagyományok Háza

A kézművesség-központú programegyüttes kapcsán Legeza Márta, a Hagyományok Háza Népi Kézművesség és Népi Iparművészeti Szakcsoportjának szakmai munkatársa elmondta, még ma is élnek a hagyományos kézműves mesterségek, és van arra lehetőség, hogy találkozzunk ezeknek kiváló művelőivel. „A Mesterségek Ünnepe a hazai kézművesség színe-javát felsorakoztató országos rendezvény, amelyen szeretnénk, ha a Hagyományok Háza kézműves profilja hangsúlyosan megjelenne amellett, hogy színes programjaink összessége a nyári fesztiválokról már jól ismert folkudvar-koncepción alapszik. A standunkra látogatók ezáltal magas színvonalú, hiteles tolmácsolásban találkozhatnak a népművészet különböző formáival, valamint saját élményeket szerezhetnek annak átfogó kézműves tevékenységéről és oktatásáról” – fejtette ki Legeza Márta. 

Bárki, aki odatéved hozzánk, belekóstolhat a kézműveskedésbe. Lesznek hozzávetőlegesen gyorsan elkészíthető és hazavihető tárgyak, valamint a helyszínen kipróbálható, ott elsajátítható mesterségek is. Mindez nemcsak a látogatóinknak fontos, hanem a hallgatóinknak is, akik önkéntes gyakornokokként vesznek részt a programokon, hogy a megszerzett tudásukat máris továbbadják. Mindennap más mesterség hallgatói segítenek a résztvevőknek megismerni egy-egy kézműves technikát: idén a kosárfonás, a szövés és a nemezelés kerül majd reflektorfénybe

folytatta.

A rendezvényen kihangosított mesterségbemutatót is tartanak, amelynek elsődleges célja, hogy közelebb vigyen mindenkit a kézművesség valódi, belső világához. „A színpadon két végzett diák és mesterük beszélget majd a szakmáról hatvan percben, aztán a színpadról levonulva élő mesterségbemutatót tartanak, majd közösségi alkotásban is részt vesznek, amelybe minden hozzánk látogatót szeretnénk bevonni, hiszen a végeredmény attól lesz igazán értékes, hogy mindannyian hozzáteszünk valamit a saját munkánkból” – részletezte Legeza Márta, aki senki sem késett le semmiről:

A programsorozat alátámasztja, hogy akármilyen életszakaszban legyünk is, bele lehet vágni egy mesterség kitanulásába

– tette hozzá.

A Hagyományok Háza standja által kínált programokról bővebb tájékoztató itt olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában