A színek írnoknője

2 órája

Hetvenöt éves a európai hírű nagyváradi képzőművész, Urszinyi Mária

Hetvenöt esztendős lett Urszinyi Mária, aki a 1980-as évek romániai diktatúrájában is világszinten tudott alkotni. A jubiláló képzőművész műveit nemrég Berlinben és Kolozsváron is kiállították.

Balázs D. Attila

Akinek 2021-ben volt lehetősége megtekinteni a balmazújvárosi Semsey-kastélyban Urszinyi Mária retrospektív tárlatát, annak emlékezetében elevenen élhetnek ma is a nagyváradi művésznő képeinek tobzódó színei, feszültségtől vibráló kompozíciói. A Hajdú László műgyűjtő kollekciójából összeállított kiállítás és album ráadásul orvosolta azt a szomorú tényt, hogy a kis-magyarországi művészettörténet-írás Trianon után elfeledte a nagyváradi és egyben a partiumi, erdélyi művészvilágot is. Pedig még a romániai diktatúra legzordabb éveiben is elsőrangúan alkottak a kortárs festők Szent László városában, akik közül kiemelkedik az idén 75 éves Urszinyi Mária, aki grafikai és szobrászati téren is maradandót alkotott.

Urszinyi Mária: Önarckép
Forrás: MW

Néhány évvel ezelőtt még azon méltatlankodtam egy a „zsákutcába szorult” erdélyi festőgéniuszokról szóló írásomban, hogy a hazai kulturális fősodor ingerküszöbét milyen nehéz elérniük a külhoni kortársaknak. Nos, e cikk után egy évre rá Urszinyi művei bemutatkoztak a már említett előkelő balmazújvárosi tárlaton, s néhány hónapja pedig a berlini Plan B Galéria is bemutatta több alkotását az Autportret nevű tárlatsorozat keretében. Az, hogy Urszinyi Mária alkotásai itt is megjelenhettek, bizonyítja, hogy zsenialitását nem vonja kétségbe immár a nyugati szakma sem.

A jeles festő, grafikus és szobrász Urszinyi Mária 1949-ben született Nagyváradon. A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol Abodi Nagy Béla és Miklóssy Gábor voltak a mesterei. Festészete az új expresszionizmus stílusába sorolható, képeinek színvilága, kitűnő kompozíciós képessége, gyermekies atavisztikussága sajátosan egyedivé, élvezhetővé teszi alkotásait.

A művésznő festményei jelenleg Kolozsváron, a Mátyás szobortól karnyújtásnyira található Parter Galériában tekinthetők meg egy csoportos tárlaton.

Rendhagyó Jakobovits-tárlat Londonban

Az Erdélyhez és Nagyváradhoz ezer szállal kötődő képzőművész házaspár, Jakobovits Márta kerámiaszobrász és néhai Jakobovits Miklós festőművész alkotásaiból augusztus 15-én nyílik kiállítás a londoni kortárs Elisabeth Xi Bauer Galériában. Mindketten, Jakobovits Miklós is haláláig rendes tagja volt a Magyar Művészeti Akadémiának (MMA).


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában