Méltatlan helyett méltó állapotok

3 órája

A Szabadság-szobor megújításával folytatódik a Citadella újjászületése (galéria)

A több szakaszból álló munka várhatóan 2026-ra fejeződik be, ebben az időszakban várható a magyar szabadságküzdelmeket bemutató kiállítás megnyitása is az erődben.

MW

A Szabadság-szobor, mögötte az ugyancsak megújuló erőddel

Forrás: Várkapitányság

– Sok évtizedes adósságot törlesztünk a hosszú évek óta elzárt és mára leromlott állapotú Citadella megújításával. Célunk, hogy Budapest tetején egy szerethető helyszínt adjunk vissza az embereknek, ahol a hazai és a külföldi látogatók is tartalmasan tölthetik el az időt – írták hétfőn a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

Úgy folytatták, a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok felszámolását célzó munkálatok során elvégezték a terület állapotfelmérését és régészeti feltárását, több ütemben zajlik az erőd külső és belső falainak rekonstrukciója és belső udvarának rendbetétele. A fejlesztésnek köszönhetően a zöldfelület a másfélszeresére nő, az erődfalon belül új közparkot alakítanak ki – tették hozzá.

A bejegyzésből kiderül továbbá, hogy a munkálatok egyik leglátványosabb elemeként megnyitották a falakat az északi és a déli oldalon. Emlékeztetnek arra is, hogy 2022. március 15-ike óta Magyarország legnagyobb nemzeti lobogója díszíti a Citadellát, hangsúlyozva, hogy

a zászló mindennap emléket állít azoknak a hősöknek, akik életüket adták a magyar függetlenségért.

Megtudhatjuk, hogy a Szabadság-szobor mögött látványos lépcsősort alakítanak ki, amelyen keresztül a látogatók közvetlenül beléphetnek az erőd parkjába. A megújult ágyútoronyban pedig a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos kiállítást hoznak létre A szabadság bástyája címmel. A fejlesztés tervezésével összhangban a kiállítás előkészítését is az Art1st Design Kft. végzi széleskörű szakértői csapat, többek között történész, múzeumpedagógus és forgatókönyvíró bevonásával – teszik hozzá.

A posztból kiderül, hogy a Citadella megújításával párhuzamosan a Várkapitányság szakemberei felállványozták a Szabadság-szobor több évtizede elhanyagolt szoborcsoportját, így elvégezhetők a posztamens és a szobor állapotfelmérési, feltárási és diagnosztikai munkái. Zajlik a talapzaton feltárt kőhibák és az időjárás okozta erózió javítása, valamint a kőelemek cseréje és restaurálása. A munka során a szakemberek megtisztítják a főszobor és a kompozíció többi elemének felületét is, mindemellett pedig átvizsgálják a szobrokban található több ezer rögzítőcsavart, és kijavítják az esetleges repedések okozta hibákat is. Jelenleg a fémrestaurátorok a belső szerkezeti kötések cseréjét, valamint a külső felületek tisztítását végzik – olvasható a közleményben.

A talapzatra elhelyezünk egy keresztet, az 1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbólumát. Arra a talapzatra, amelyet a sztálinista Borisz Jofan tervezett, és ahol korábban a szovjet katona szobra állt, egy keresztet állítunk

– hangsúlyozza a Nemzeti Hauszmann Program közleménye.

A több szakaszból álló munka várhatóan 2026-ra fejeződik be, ebben az időszakban várható a kiállítás megnyitása is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában