Tárlat

18 órája

Meghosszabbítja a Dívák & Ikonok kiállítását a Magyar Zene Háza

A nagy érdeklődésre való tekintettel tovább, szeptember 29-ig várja a látogatókat a Dívák & Ikonok kiállítás a Magyar Zene Házában.

MW

Dívák & Ikonok kiállítás a Magyar Zene Házában

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A májusi nyitás óta több mint 40 ezer látogatót vonzott az eredetileg szeptember közepéig tervezett tárlat, amely a női előadók kultúrtörténetét járja körbe egy ikonikus gyűjteményen keresztül. Az utazókiállítás következő állomása Rotterdam lesz.

A világ legnagyobb iparművészeti- és design múzeumának, a londoni Victoria and Albert Museum utazókiállításának értéke meghaladja a 2 milliárd forintot.

 A látogatók több száz nemzetközi és magyar sztár személyes tárgyain és eredeti fellépőruháin keresztül mélyülhetnek el a dívák életében:

 Rihanna, Björk, Lady Gaga, Billie Eilish, Sade, Janelle Monáe, Janet Jackson, Whitney Houston, Doja Cat, Missy Elliott, Lauryn Hill, PJ Harvey, Patti Smith, Maria Callas, Marilin Monroe, Edith Piaf és mellettük magyar sztárok, mint Blaha Lujza, Karády Katalin, Marton Éva, Koncz Zsuzsa, Péterfy Bori és még sok más előadó története is megjelenik a tárlaton - közölték a szervezők kedden MTI-vel.

Megnyílt a Dívák & Ikonok kiállítás a Magyar Zene Házában
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Mint írták, 

a kiállítás a dívajelenséget tárja fel a nézők számára: megtudhatjuk, hogyan változott a nők társadalmi megítélése az elmúlt 150 évben, hogyan indultak el a nemi és faji egyenjogúsági mozgalmak, és mindeközben hogyan formálódott a nők előadóművészetben betöltött szerepe.

A közlemény idézi Batta Andrást, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatóját is, aki elmondta: „Fontos volt számunkra, hogy az eredeti kiállítást magyar vonatkozású tartalommal is kibővítsük. Persze, a londoni kurátor koncepciója és a tér is nagyon meghatározta a lehetőségeket, ezért igyekeztünk a tárlat üzeneteihez igazodva, valamennyi műfajt figyelembe véve, olyan meghatározó hazai művészeket felvonultatni, akik illenek az eredeti narratívába, és történelmi szerepük megkérdőjelezhetetlen. A végeredményre nagyon büszkék vagyunk, főleg, hogy a londoni kurátor, Kate Bailey szerint a mi tárlatunk jobb, mint az eredeti volt".

A tárlat első felvonása a díva fogalmának születését mutatja be, kezdve a 19. századi operaénekesnőkkel, akik tehetségükkel nemcsak a színpadot, hanem a társadalmi normákat is felforgatták: mint például Adelina Patti, aki a második legismertebb nő volt Nagy-Britanniában Viktória királynő után, vagy Elizabeth Taylor, aki az első női színésznőként egymillió dolláros honoráriumot kapott a Kleopátrában nyújtott alakításáért.

A kiállítás különlegességei között ott van Marilyn Monroe legendás jelmeze a Van, aki forrón szereti című filmből és Maria Callas jelmeze is, amelyet a londoni Royal Opera House színpadán viselt.

A második felvonás a díva újrafogalmazását, a modern dívákat mutatja be, akik az 1960-as évek óta átformálták a nőiesség, a hatalom és a kreativitás jelentését: ilyen Rihanna püspöksüveggel kiegészített, a Met-gálán viselt öltözéke vagy a 2014-ben hordott, 200 ezer Swarovski-kristállyal díszített ruhája, de látható Billie Eilish öltözéke is.

A kiállításon megtekinthető Elton John XIV. Lajos király udvarából ihletet merítő extravagáns jelmeze és

 Freddie Mercury budapesti koncertjén viselt eredeti ruhája is.

 

Freddie Mercury budapesti fellépőruhája
Fotó: Szigetváry Zsolt

Szerepelnek a kiállításban a világhírű divattervező, Bob Mackie emblematikus ruhái, jelmezei is, amelyeket Chernek, Tina Turnernek, Liza Minellinek, vagy éppen Pinknek készített. A jelentős divattervezők is szép számmal képviseltetik magukat Valentinótól, John Gallianón, Stella McCartney-n, Vivienne Westwoodon át Victor & Rolf ruhakölteményeiig - olvasható a közleményben.

Horn Márton intézményigazgató emlékeztetett: 

a Díva-kiállításnak csak két európai állomása van, Magyarország és Hollandia, majd Japánban, Ausztráliában és Új-Zélandon lesz látható a tárlat. 

„Az, hogy Magyarországra, a Zene Házába is eljutott ez a kiállítás, nagy elismerés egy ilyen fiatal intézménynek" - fogalmazott.

A csaknem négy hónap alatt a több mint 40 ezer magyar és külföldi látogató mellett a kiállítást John Malkovich is megcsodálta budapesti látogatásán, aki novemberben három alkalommal lép majd fel a Zene Háza színpadán - áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!