Úszás

2024.05.28. 10:40

Hosszú Katinka elkeseredett küzdelmet folytat élete álmáért (videó)

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka 200 méter vegyesen versenyzett a londoni nemzetközi úszóversenyen, de a magyar klasszis egyelőre ezen a távon is messze van még a párizsi olimpiai szinttől. Hosszú abban bízik, hogy a hátralévő szűk egy hónapban még javulhat annyit, hogy összejöjjön a kijutás a nyári ötkarikás játékokra.

MW

Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás előfutamában az úszó országos bajnokságon a Duna Arénában 2024. április 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Másfél hónappal az országos bajnokság után ismét versenyzett Hosszú Katinka. A háromszoros olimpiai bajnok célja, hogy immár édesanyaként, 35 évesen kijusson a nyári, párizsi játékokra, de eddig még nem sikerült megúsznia a szintidőt, a kvalifikációs időszak pedig vészesen közelít a végéhez. Hosszú legutóbb Londonban próbálkozott – derült ki az Origo oldaláról.

Egy másodpercet fejlődött, még négyet kellene

A 35 éves Hosszú Katinka az AP Race London International 2024 elnevezésű viadalon a rövidebb vegyes számban a hivatalos eredményjelző szerint 2:14.37 perces idővel negyedik lett. Az áprilisi országos bajnokságon 2:15.50 perc alatt ért célba, tehát négy másodpercre van a párizsi ötkarikás játékoktól, mivel az olimpiai induláshoz 2:11.47-et kellene teljesítenie.

A kilencszeres nagymedencés világbajnok Hosszú Katinka vasárnap 400 vegyesen 4:43.66 percet úszott, ez az idő is messze van a 4:38.53-as olimpiai szinttől. A kvalifikációs időszakból hátralévő napok száma vészesen fogy (június 23. a végső dátum), de tény, hogy a hátralévő szűk egy hónap versenyein javulhat annyit, hogy sikerüljön a kijutás.

Hosszú nem lesz ott az Eb-n

A júniusi belgrádi Európa-bajnokságon is jó esélye lett volna megúsznia az olimpiai szintidőt, azonban a magyar klasszis nem lehet ott a szerb fővárosban, mert Sós Csaba szövetségi kapitány nem jelölte a csapatba. A medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző indulhat egyéni számokban a június 10–23. közötti belgrádi Európa-bajnokságon, míg a nyílt vízi viadalokon négy-négy fő áll majd rajthoz – összesen 41 versenyző. A csapatban ott van Milák Kristóf is, Hosszú Katinka nevét viszont nem láthatjuk a listán – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Hosszú így biztosan nem ússza meg az olimpiai szintet a kontinensviadalon, az Eb előtt más versenyeken kellene olyan időeredményt elérnie, amivel bekerülhetne a párizsi utazók közé. Sok magyar úszó a Mare Nostrum-sorozat első, Canet-en-Roussillon-i állomását választotta, míg Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna Londonba utazott.

A londoni kudarcot követően a 35 éves sportoló a tervek szerint ott lehet hétvégén a monacói Mare Nostrumon, majd pedig a világ egyik leggyorsabb medencéjében, Rómában, a Sette Collin is úszhat majd. Ezt a versenyt pont a kvalifikációs időszak legvégén rendezik (június 21–23.). A magyar sportoló előtte még Barcelonában (május 29–30.) és Monacóban (június 1–2.) is küzdhet majd az ötkarikás játékokon való indulás jogáért.

Hosszú jelenleg egy számban sincs az első négyben a magyar ranglistán, holott háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnoknak mondhatja magát, emellett ő volt az első versenyző, aki egy időben tartotta a világcsúcsot mind az öt vegyesúszó számban (200 m, 400 m, rövid pályán: 100 m, 200 m, 400 m). Elmondható, hogy az Iron Lady becenéven ismert Hosszú Katinkára a hétvégi, monacói verseny után nagyon intenzív három hét vár júniusban, fogalmazhatunk úgy, hogy élete utolsó nagy kihívása előtt áll a magyar úszósport kiválósága, és elképzelhető, hogy minden a Sette Collin múlik majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában