Ki nyer ma?

2024.06.01. 07:00

Így vannak leosztva a szerepek a Real Madrid–Dortmund BL-döntőben

Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője óvatos duhaj, amondó, nem szabad favoritként tekinteniük magukra a Bundesligában csak ötödik Dortmund ellen a Bajnokok Ligája szombat esti döntőjében a Wembley Stadionban. A rutinos szakember azt javasolta játékosainak, hogy élvezzék a finálé előtti napok minden egyes pillanatát. A dortmundiak mestere, Edin Terzic meglepően magabiztosan nyilatkozott a döntő előtt. A szerepek előre le vannak osztva, az előzmények alapján a Real támad, a Dortmund pedig védekezik.

MW

A labdarúgó Bajnokok Ligája kupasorozat trófeájának óriási másolata a londoni Trafalgar téren 2024. május 30-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Andy Rain

Míg a Real Madrid fináléba jutása senkit sem lepett meg, arra, hogy a Borussia Dortmund eljut a Wembley-be, talán a sárga-feketék szurkolói sem számítottak. A Dortmund a német bajnokságban egyáltalán nem szerepelt kiemelkedően, a Bajnokok Ligájában viszont az egyik legkeményebb csoportból sikerült elverekednie magát a BL-döntőig – derül ki a Magyar Nemzet oldaláról. Talán emiatt is meglepő, ahogy a német csapat vezetőedzője, Edin Terzic nyilatkozott a finálét megelőző napokban. 

Az aranyat akarja a Dortmund 

A német csapat ősszel a Bajnokok Ligája halálcsoportjában szerepelt, de sikerült megszereznie az első helyet a Paris Saint-Germain, az AC Milan és a Newcastle United előtt. Ezt követően a PSV Eindhoven elleni nyolcaddöntőben már esélyes volt a Dortmund, de az Atlético Madrid elleni negyeddöntőben már nem feltétlenül, míg a Kylian Mbappé vezette PSG elleni elődöntőben semmiképpen sem. A Dortmund mégis elverekedte magát a döntőig, 1997 és 2013 után harmadszor – írta meg a Magyar Nemzet.

A statisztikai mutatók szerint a védekezés, azon belül is a fejjáték a Dortmund egyik erőssége. A dortmundi sikerek egyik fő letéteménye Gregol Kobel, aki hat góllal kapott kevesebbet, mint egy átlagos topligás kapus. Kobel öt mérkőzésen a svájci válogatottban is szerepelt már, ám az Európa-bajnokságon Murat Yakin, a svájci válogatott szövetségi kapitány valószínűleg változatlanul a rutinos, 35 éves Yann Sommernek szavaz bizalmat – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

A pályafutása legfontosabb találkozójára készülő Edin Terzic elmondta, érzik a BL-döntő súlyát, viszont szeretnének nagyszerű eredményt elérni.

A játékosokon érzem, hisznek magukban, és hogy bármilyen akadályba is ütköznek szombat este, azt teszik, amiben mindvégig erősek voltak. Túl régóta vár Dortmund a Bajnokok Ligája elhódítására, és azóta is sok idő telt el, hogy legutóbb eljutott a döntőig. A PSG elleni továbbjutást követően rögtön megterveztük ezt az időszakot

– mondta el a Edin Terzic

Ancelotti: Öröm és aggodalom

A Real Madrid rutinos olasz mester, Carlo Ancelotti teljesen más megközelítéssel várja a hétvégi BL-finálét. Azt javasolja játékosainak, hogy élvezzék a hét minden pillanatát.

– A döntőbe jutás mindig siker. A hét mindig ugyanolyan: öröm és aggodalom. A félelem majd jönni fog, de mielőtt jönne, élvezni fogom ezt az időszakot – hangsúlyozta az olasz szakember, aki szerint külön felkészítés már nem kell a játékosainak. A 64 éves tréner, aki egyedüliként mind az öt nagy európai pontvadászatban bajnokságot nyert csapataival, viszont arról is beszélt, hogy nem szabad favoritként tekinteniük magukra.

– Nagyon magabiztosak vagyunk, de nem gondolhatunk arra, hogy mi vagyunk az esélyesek. Egy olyan csapat ellen játszunk majd, amely remekül teljesített eddig, kiejtette a Paris Saint-Germain-t és az Atlético Madridot. A hideg verejték majd szombaton délután jön – nyilatkozta Ancelotti.

A kontra a Real fő fegyvere

A Dortmunddal ellentétben a Real Madrid nem mutatott rossz statisztikákat támadásban, ám passzpontosságban és a labdabirtoklás terén alig voltak jobbak, mint az ellenfeleik átlagosan, pedig a csoportkörben voltak könnyű riválisaik is. A madridiak elképesztő adatokat a kontratámadásaiknál hoztak. A gyors ellentámadásaik hatvanhárom százalékát lövéssel zárták le, míg az ellenfelek csupán a tizennyolc százalékát tudták így befejezni ezen akcióiknak. A Real Madrid ebben a legjobb a mezőnyben és ameddig nem járnak pórul azzal, hogy közel engedik a kapujukhoz az ellenfelet, addig ez kiváló stratégia lehet a Dortmund ellen is. A Manchester City elleni elődöntőben a védekezéssel jutottak tovább Viniciusék, most minden bizonnyal nem kell ehhez a játékstílushoz folyamodniuk Ancelottiéknak.

A Real Madrid 15. BL-diadalát arathatja, míg a Dortmund másodszor nyerheti meg a trófeát. A finálé 21 órakor kezdődik a londoni Wembley Stadionban. 

Labdarúgás, Bajnokok Ligája, döntő 

Borussia Dortmund-Real Madrid 21:00

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában