Harmadik Eb-jére készül

2024.06.03. 12:55

Lang Ádám karrierje a gyerekkori traumától Rossi kivételes bizalmáig

A magyar labdarúgó-válogatott egyik kulcsembere lehet Lang Ádám a közelgő németországi Európa-bajnokságon. A hátvéd szokatlanul későn kezdett el futballozni, és nemrég volt tíz éve, hogy debütált a válogatottban. Lang főszereplője volt a 2016-os Eb-katarzisnak, de az andorrai égés is perzselte a bőrét. Nemcsak a pályán, azon kívül is volt fent és lent egyaránt: nehéz gyermekkora elől szó szerint a futballba menekült.

MW

A magyar labdarúgó-válogatott edzése Telkiben képen: Lang Ádám

Forrás: Origo

Fotó: Csudai Sándor

Lang Ádám egyike annak a hat magyar labdarúgónak, akik 2016 és 2021 után zsinórban a harmadik Európa-bajnokságra készülhetnek. Marco Rossi 2018 óta tartó kapitánysága alatt egyedül Nagy Ádám lépett pályára többször nála a nemzeti csapatban, s bár a tavasszal sérülés hátráltatta, ma már százszázalékos állapotban várja a június 14-én kezdődő németországi foci Eb-t – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. A magyar középhátvéd hosszú ideje oszlopos tagja a nemzeti csapatnak, pedig hátrányból indult a pályafutása elején.

20220604_2021_at
Rossi kapitánysága alatt Lang Ádám játszott a második legtöbb meccsen (45) a válogatottban
Fotó: Török Attila / Forrás: Nemzeti Sport

A foci mentette meg az életét

Lang Ádám tizenegy évesen kezdte el a labdarúgó karrierjét, előtte versenyszerűen úszott.

Sokan öt-hat évesen már fociznak, én tizenegy voltam, amikor kezdtem, ami öt év hátrányt jelent. Ennyi idő alatt rengeteg edzés eltelik, edzésenként több százszor is labdához érnek, amit ha felszorzunk, az rengeteg labdaérintés, ami nekem kimaradt

 – árulta el a magyar válogatott játékosa, akinek egy nyári focitáborban szóltak, hogy érdemes lenne edzésre járnia. Lang akkor hagyta abba az úszást, mert elmondása szerint a kettő együtt már sok lett volna.

Az első edzésen ott álltam a sorban, és kérdezték, hogy hol szeretnék játszani. Rávágtam, hogy elöl. Betettek előre, aztán azt sem tudtam, hol vagyok. Hátravittek a védelembe, és egyből látszott, hogy ott lesz a helyem. Valahogy belülről fakadt, hogy az ellenfelet mindenáron meg akartam állítani

– nyilatkozta a magyar válogatott hátvéd a Magyar Nemzetnek, s hangsúlyozta, hogy a hátrányt csak akarattal, elszántsággal és sok pluszmunkával lehetett ledolgozni. Lang sokat köszönhet edzőinek, akik átsegítették őt a nehezebb időszakokon.

Hatéves voltam, amikor a szüleim elváltak. Voltak konfliktusok, amiket egy éretlen gyerek nem tud feldolgozni. Emiatt nem mindig voltam jó lelkiállapotban, de az edzéseken odafigyeltek rám, terelgettek. A futball megmentette az életem – árulta el Lang Ádám, aki már nagyon várja az Európa-bajnokságot.

„Nem lettem rosszabb futballista”

Bár az előző Eb-n nem lépett pályára Lang, Rossi kapitánysága alatt a hátvéd játszott a második legtöbb meccsen (45) a válogatottban, egyedül Nagy Ádám előzi meg (55) – írta meg a Magyar Nemzet. Lang sérülés után kezdte meg a felkészülést az Eb-re, ami miatt félő, hogy nincs igazán játékban.

Attól, hogy nem játszottam, nem lettem rosszabb futballista. Fizikailag rendben vagyok, a fejem friss, és most az van bennem, hogy az előttünk álló hetekben semmi más nem számít, csak a futball

– árulta el a rutinos labdarúgó.

„Nem három meccsért megyünk ki az Eb-re, mindenki többet szeretne játszani, ez a cél, de ebben a csoportban semmi sem lenne meglepetés, így a továbbjutás sem lehet elvárás”

– zárta gondolatait Lang Ádám.





 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában