Sportdiplomáciai siker

2024.09.09. 19:36

Az élmezőnybe tartozik és szeretne ott is zárni a magyar csapat a sakkolimpián

Az elsőszámú magyar férfi csapat a hatba, a női pedig a legjobb tízbe kerülést tűzte ki célul a 45., budapesti sakkolimpián.

MW

Sakkolimpia - A magyar csapatok bemutatkozó sajtótájékoztatója

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Jó érzés újra egy csapatban lenni a közös célért

– utalt a hétfői sajtótájékoztatón Rapport Richárdra és Lékó Péterre, a válogatott két nagy visszatérőjére Ács Péter, aki immár szövetségi kapitányként segíti őket. 

A kilencedik kiemelés a mienk, azaz az élmezőnybe tartozunk és szeretnénk ott is zárni. A legjobb hat közé kerülés már siker lenne. A felkészülés kiválóan sikerült a több edzőtábornak köszönhetően.

A szakvezető ismertetése szerint az első csapatban a két hazai klasszis mellett a harmadik táblán a tavaly Magyarországra költözött, orosz születésű Szanan Szjugirov szerepel majd, a válogatottat pedig a kieséses világbajnokságon nyolcaddöntős és kilencedik olimpiájára készülő Berkes Ferenc, továbbá legfiatalabbként a harmadik olimpiáján szereplő Gledura Benjamin teszi teljessé.

DVORKOVICS, Arkagyij; SCHMIDT Ádám; RAPPORT Richárd
Rapport Richárd sakknagymester (b), Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár (k) és Arkagyij Dvorkovics, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke (j) a budapesti sakkolimpián induló magyar csapatok bemutatkozó sajtótájékoztatóján 
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Rangidősként a tizedik olimpiáján asztalhoz ülő Lékó elárulta, 

nem gondolta, hogy visszatér, mivel csak úgy látta értelmét, ha Rapport is újra magyar színekben versenyez, de nem hitte, hogy ez megtörténhet.

A 45 éves nagymester, aki az első edzőtáborban még csak edzőként volt jelen, kifejtette, dupla erőbedobással kell játszania, mert éppen a visszatérésük miatt olyan játékosok estek ki a csapatból, mint Bánusz Tamás, aki így a második magyar csapatba szorult. Társairól szólva kiemelte Szjugirov tökéletes beilleszkedését, szerinte olyan, mintha évek óta a csapat tagja lenne.

A felkészülésem ugyanúgy sikerült, mint az előző világversenyekre. Remélem, az eredmények ugyanúgy igazolnak majd, mint az elmúlt években

– jelentette ki a világranglistán 25. Rapport Richárd, aki az elmúlt időszakban román színekben versenyzett.

Fodor Tamás, a női csapat szövetségi kapitánya szerint a felkészülés során mindenki beletette a maximumot a munkába, ezért az első tízbe várja az együttest. Az első táblán a mindössze 17 éves Gaál Zsóka szerepel majd. A válogatottat 2006 óta erősítő Hoang Thanh Trang lesz a második táblán, Terbe Julianna a harmadikon, Papp Petra a negyediken, a tartalék pedig a rutint és tapasztalatot képviselő Lázárné Vajda Szidónia lesz.

Nagyon sokat dolgoztam az elmúlt években, ennek gyümölcse beérett, de remélem, tovább érik a hazai olimpián

– fogalmazott a fiatal kora ellenére a világranglistán már 60. helyen álló Gaál.

A férfiak második csapatát irányító Medvegy Zoltán arról beszélt, hogy Boris Gelfand izraeli nagymester is segítette a felkészülést az edzőtáborban, Bánusz Tamás személyében pedig olyan játékosa is van, aki már szerepelt sakkolimpián. Kiemelte, hogy a játékosok baráti társaságot alkotnak, ami mindig fontos egy csapatverseny esetében.

Az U25-ös csapatot felügyelő Gonda László azt reméli, hogy fiatal csapata tíz hellyel előrébb tud végezni, mint az 54. kiemelése, de úgy vélte, jó formában akár ennél is jobb szereplés összejöhet.

A második számú női csapat vezetője, Galyas Miklós és a női U25-ös együttesért felelős Csonka Balázs azt hangsúlyozta, hogy 

játékosaiknak nagy ugródeszka lehet a sakkolimpia, sikernek pedig az számítana, ha kiemelési helyüknél előrébb végeznének.

A 45. sakkolimpia a keddi megnyitót követően szerdán rajtol. A svájci rendszerű, 11 fordulós viadal jövő vasárnap zárul, az egyetlen szabadnap jövő kedden lesz. Minden korábbinál több résztvevő indul: a nyílt szekcióban 196, a nőknél pedig 184 csapat versenyez egymással.

Schmidt Ádám: már az első parti előtt két hatalmas győzelmet arattunk

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szerint Magyarország már a 45. sakkolimpia első partija előtt két hatalmas győzelmet aratott.

Minden verseny egy igazi ünnep volt számomra

– idézte a hétfői sajtótájékoztatón Portisch Lajost, a magyar sakkozás legendás alakját Schmidt Ádám, aki szerint ennek fényében a 2024-es esztendő a sportszeretők számára ünnepi év, mert a párizsi olimpia és paralimpia után most egy újabb olimpia következik, immár Budapesten.

DVORKOVICS, Arkagyij; SCHMIDT Ádám
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár (b) beszél, mellette Arkagyij Dvorkovics, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Az államtitkár szerint a verseny kezdete előtti nagy győzelmek közül az első óriási sportdiplomáciai siker, ugyanis az 1926-os, nemhivatalos sakkolimpia után Magyarország másodszor rendezheti meg a sportág legrangosabb eseményét, vele együtt pedig a százéves nemzetközi szövetség ünnepi kongresszusát is. A második győzelemnek pedig a magyar válogatott felállását nevezte a nyílt kategóriában.

Fontos, hogy a lehető legerősebb csapat képviselje hazánkat. Ezért vagyok büszke arra személyesen is, hogy Magyarországot képviselve játszik ezen az olimpián Lékó Péter és Rapport Richárd

– jelentette ki a két nagy visszatérőre utalva Schmidt. Hozzátette, Magyarország rendre a nemzetközi szövetségek és a sportvilág megelégedettségére rendezte meg az elmúlt időszak világversenyeit. „Legyen ez a sakk igazi ünnepe“.

Budapest egy sakkfőváros, a többi között azért hoztuk ide a sakkolimpiát, mert Magyarország olyan nagy hírű játékosokat adott a világnak, mint Portisch Lajos. Ez a sakk fesztiválja lesz, amelyet most közel kétszáz ország részvételével rendezünk meg

– mondta Arkagyij Dvorkovics, a nemzetközi szövetség (FIDE) elnöke.

Polyánszky Zoltán, a magyar szövetség elnöke arról beszélt, hogy egyes szerényebb eredményekkel rendelkező országok már két sakkolimpiának is otthont adtak, ezért is szerették volna Magyarországra hozni a sportág legnagyobb versenyét, amelyet a magyar kormány is a zászlajára tűzött.

Ez az esemény tökéletes Magyarország hírnevének öregbítésére. Tágabb értelemben pedig szeretnénk megmutatni a sakk népszerűségét, mert sokan vagyunk, csak a legtöbben ezt otthon játsszák. Ez egy olyan csapatvilágbajnokság, amelyre nincs kvalifikáció, így ez egy világfieszta, amelyen kétezer sakkozó ül asztalhoz, ebből Magyarországot három-három férfi és női csapat képviseli, ami harminc magyar sportolót jelent

– fogalmazott Polyánszky.

A magyar csapatok a budapesti sakkolimpián:

férfiak:

A csapat:

Berkes Ferenc, Gledura Benjámin, Lékó Péter, Rapport Richárd, Szanan Szjugirov; szövetségi kapitány: Ács Péter

B csapat:

Antal Gergely, Bánusz Tamás, Kozák Ádám, Papp Gábor, Prohászka Péter; szövetségi kapitány: Medvegy Zoltán

C (U25) csapat:

Juhász Ágoston, Kántor Gergely, Karácsonyi Gellért, Krstulovic Alex, Vanczák Tamás; szövetségi kapitány: Gonda László

Nők:

A csapat:

Gaál Zsóka, Hoang Thanh Trang, Papp Petra, Terbe Julianna, Lázárné Vajda Szidónia; szövetségi kapitány: Fodor Tamás

B csapat:

Demeter Dorina, Karácsonyi Kata, Lakos Nikoletta, Mihók-Juhász Barbara, Terbe Zsuzsanna; szövetségi kapitány: Galyas Miklós

C (U25) csapat:

Tóth Lili, Sulyok Eszter, Gömböcz Zsófia, Nandin-Erdene Davaademberel, Sipos Stefánia; szövetségi kapitány: Csonka Balázs

Ezt írjuk elé dőlt betűkkel: Hallgassa meg a 45. sakkolimpia hivatalos dalát:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában