Sakk-matt

2 órája

Budapesti sakkolimpia: a magyar versenyzők esélyesek a győzelemre

A jövő szerdán Budapesten kezdődő sakkolimpián a magyar sakkozók legalább az első tíz között végezhetnek, de „szíve mélyén mindenki abban bízik, hogy még jobb helyezést is elérhetnek” – jelentette ki Balogh Csaba nemzetközi nagymester Brüsszelben pénteken.

MW

Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője (j) és Balogh Csaba nemzetközi sakknagymester sakkozik az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége által Brüsszelben

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

Balogh Csaba, az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége által Brüsszelben, a Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletén rendezett sakkfesztiválon, magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: a sakk mindig népszerű játék volt Magyarországon, hála a sok erős és világhírű játékosnak.

Kiemelte, a magyar uniós elnökség által, huszonöt részvevővel rendezett szimultán sakkverseny a sportág népszerűsítését jelenti. A nemzetközi nagymester komoly kihívásnak nevezte, hogy a rendezvényen huszonöt ember ellen kell játszania egyidejűleg, majd azt mondta: mivel komoly játékosokról van szó, kimerítő versenyre, valódi küzdelemre számít. A szimultán játék jó alkalom a gyakorlásra, ahol egy-egy lépés előtt az első megérzésre kell hagyatkozni, gyorsan kell gondolkodni, azonnal kell reagálni – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy jövő szerdán kezdődik Budapesten a sportág legnagyobb eseménye, a sakkolimpia, ahol minden ország legerősebb csapata mérkőzik meg. 

A nemzetközi nagymester reményét fejezte ki, hogy a magyar sakkozók az elsők között végezhetnek.

Sakkfesztivál Második alkalommal

Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője köszöntőjében elmondta, Magyarország második alkalommal szervez sakkfesztivált Brüsszelben, az előző ilyen esemény az első magyar EU-elnökség idején, 2011-ben volt.

Hangsúlyozta: 

amellett, hogy találmányairól, Nobel-díjasairól, zeneszerzőiről, illetve a magyar kreativitásról vagy a gasztronómiáról híres, Magyarország sok világszínvonalú sakktehetséget adott a világnak. Ezért sem meglepő, hogy néhány napon belül Budapesten rendezik meg a sakkolimpiát

 – tette hozzá.

A képviseletvezető közölte: az uniós tanács magyar elnökségének meghívottja, Balogh Csaba a brüsszeli sakkfesztiválon 25 játékos ellen játszik egyszerre, akik között az európai uniós intézmények, valamint több tagállam brüsszeli állandó képviseletének munkatársai foglalnak helyet. A legfiatalabb játékos 11 éves, aki versenybe száll a sakkolimpiai ezüstérmes magyar bajnok ellen – tájékoztatott Ódor Bálint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában