Lovasverseny

2 órája

Ünnepélyes megnyitóval és eskütétellel kezdődött a Nemzeti Vágta

Ünnepélyes megnyitóval, a versenyzők eskütételével és felvonulással kezdődött meg hivatalosan szombaton az idén háromnapossá bővült 17. Nemzeti Vágta a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban – írja az MTI.

MW

Szilvásváradon ünnepélyes megnyitóval kezdődött a 17. Nemzeti Vágta

Forrás: Nemzeti Vágta Facebook-oldala

A Nemzeti Vágta a magyarországi és határon túli magyarság legnagyobb lovasversenye, találkozója és közös ünnepe, amelynek idei jelszava a „Becsülettel és bátorsággal” – hangsúlyozta az ünnepélyes megnyitón a Nemzeti Vágta főkapitánya.

Székely Tibor emlékeztetett arra, hogy tavaly és idén ünnepeljük az 1848–1849-es szabadságharc 175. évfordulóját. A Nemzeti Vágta az egykori és mindenkori magyar honvédség tagjai, huszárjai, az aradi vértanúk előtt is tiszteleg.

A Nemzeti Vágta döntőjét október 6-án, vasárnap, a nemzeti gyásznapon tartják - mondta a főkapitány, majd kiemelte, hogy az aradi hősök a magyar szabadságért küzdöttek és a vállalták a halált is 175 éve.

Ma a hon védelme azt is jelenti, hogy megőrizzük kultúránkat, szokásainkat, így a 17 éves Nemzeti Vágtát is, amely évről évre közösségbe forrasztja az egész Kárpát-medence lovas társadalmát

– mondta Székely Tibor.

Szotyori Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy szombaton tizenöt előfutamban a 60 esküt tett település lovasai versengenek: a tizenöt győztes és a legjobb időeredményt elérő lovasok jutnak a vasárnapi futamba.

Az előfutamok szombaton a Kishuszár Vágtával kezdődnek, ezen 24-en indulnak hat négyfős futamban, az első és második helyezettek jutnak a középfutamba, a táv két és fél kör lesz. A Fogatvágtán kilenc ménes kettes fogatai mérkőznek meg egymással – ismertette Szotyori Nagy Kristóf.

Az esemény új kategóriája a Huszárgyerek Vágta, amelyben 10 és 13 év közötti gyerekek pónikon szállnak versenybe saját településeket képviselve

 – mondta a versenyigazgató.

A vasárnapi programok – elsőként a Kishuszár Vágtával kezdődőnek, idén a Nemzetközi Lovas Díszegységek futamában Szlovénia, Olaszország, Bahrein, Csehország, Magyarország, Szerbia képviselői, valamint az Angol Királyi Testőrség lovasa vesz részt. Tavalyhoz képest a nemzetközi futamban egy körrel kevesebb távot kell megtenniük a versenyzőknek – tette hozzá Szotyori Nagy Kristóf.

A Nemzeti Vágtán Erdélyből, Vajdaságból, Muravidékről, Felvidékről érkeznek résztvevők, a versenyzők nem egyénileg, hanem településenként indulnak.

A vasárnapi zárónapon a HaZám Lovasudvar gyermeklovas bemutatója, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület programja mellett 1848-49-es csatajelenet, a Győri Ördöglovasok bemutatója, a Hagyományőrző Lovas Betyárok Egyesület puszta ötös és csikósbemutatója, történelmi lovasfelvonulás és méneshajtás is várja az érdeklődőket.

Kelet-Közép-Európa legnagyobb amatőr lovas versenyének hétvégi futamai és programjai élőben követhetők az m4sport.hu-n és a mediaklikk.hu oldalon. A döntő futamokat vasárnap 15 órától élőben közvetíti a Duna tévécsatorna is.

A rendezvény részletes programja és további információk a www.vagta.hu oldalon elérhetők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában