A magyar ugrócsillag várakozásai a Kötélugró Eb előtt

2024.07.13. 20:26

Bánhegyi Adrienn: A sportág szeretete és az itthoni környezet motivál (videó!)

Alig, hogy vasárnap véget ér a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság és kiderül melyik nemzeti csapat ülhet fel Európa trónjára, kis országunk történelmi városában, Egerben újabb kontinensviadal veszi kezdetét július 14-én. Itt ugyan nem a labda, sokkal inkább a kötél és annak hajtása játssza majd a főszerepet. Számos magyar tehetség mellett, a fehérvári felmenőkkel bíró többszörös Európa- és világbajnok kötélugrónak, Bánhegyi Adriennek is szoríthatunk.

Kecskés Zoltán

Bánhegyi Adrienn alig várja, hogy elkezdődjön a hazai Kötélugró Európa-bajnokság .

Fotó: Jumpplus World

A magyar ugrócsillag, aki testvérével, Bánhegyi Katával és csapatával az év nagyobb részében a világot járja, a napokban hazatért és minden erejével azon van, hogy Magyarországot egyéniben címhez segítse, sőt feltett szándéka világrekordot is felállítani. Bánhegyi Adriennel beszélgettünk még a nagy torna előtt, akitől megtudtuk, bár a Kötélugró Európa-bajnokság már vasárnap elindul, a hivatalos megnyitót július 15-én tartják a Dobó téren.

Először is hogy vagy, milyen érzés a világot járva újra hazai levegőt szívni?

– Ebben az évben kicsit változtattunk és az eddigi arány megfordult. Mostanában többet vagyunk itthon, és csak rövidebb ideig dolgozunk külföldön. Magától értetődően mindig érdekes új helyeket, kultúrákat felfedezni, de hazajönni is ugyanolyan jó!

Már gondolom vágod a centit, alig néhány nap és indul az Eb, mivel fognak telni az utolsó napok, hogyan készülsz?

– Az utolsó pár hetet kisebb sérülések nehezítették, de remélhetőleg a következő napokban sikerül visszazökkeni a rendes kerékvágásba és jöhet a verseny! Természetesen ilyenkor van egy kis izgalom, várakozás, hogy minden jól kijöjjön, de persze ha nem sikerül, akkor is nagyon jó lesz újra látni a versenytársakat, Eger gyönyörű városáról nem is beszélve. Csodálatos helyszíne lesz a tornának.

Bánhegyi_Adrienn_kötélugró_Eb
„Szeretnék egy jót versenyezni még egyszer itthon és élvezni a nemzetközi ugróköteles közösséget" – mondta Bánhegyi Adrienn a céljairól
Fotó: Jumpplus World

Hazai környezet, mit jelent ez egy sportoló életében? Volt már benne részed?

–  Mindig nagy motiváció itthon versenyezni, talán ez alkalommal ez az egyik legnagyobb húzóerő. Volt már rá példa, körülbelül 20 évvel ezelőtt, hogy itthon volt az Eb, de ez most más. Nyilván azóta öregebb lettem, s bölcsebb is talán – Halász Judit híres dalának sorát némi átírattam idézzem, pont ide illik. Akkor nem ugyanezek az érzések vezényeltek. Most inkább a sportág szeretete és az itthoni környezet motivál, 20 évvel ezelőtt inkább a kiemelkedő teljesítmény, a kemény edzések és a rekordok érdekeltek. Alig várom, hogy elkezdődjön!

Három számban is elindulsz: kétköteles gyorsaságiban, kétköteles show gyakorlatban és triplázásban. Milyen reményekkel várod a több napos tornát, mennyire lesz feszes a beosztás szempontjából?

– A legnehezebb versenyszám a triplázás, ebben a koncentráció, a technika és az állóképesség maximumát kell nyújtani, elég kiszámíthatatlan. Lehet, hogy szuper formában van valaki, de 30 ugrás után elakad, és ezzel vége a versenynek. Velem is történt már ilyen, nem a kedvenc tapasztalatom (mosolyog). A csapat versenyszámok talán egy kicsit nyugodtabbak, ebben nem egyedül kell a verseny térre állni, ami azért kicsit kellemesebb. Kérdezted a reményeket, célokat: csak szeretnék egy jót versenyezni még egyszer itthon és élvezni a nemzetközi ugróköteles közösséget. Azért örülnék, ha 30 környékén nem akadna el a kötelem a triplázás folyamán – mondta viccesen végezetül.

Íme egy felvétel Bánhegyi Adriennről, aki Budapesten mutatott be lélegzetelállítóbb produkciót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!