2018.01.26. 12:00
Így készíts pillekönnyű és különleges fánkot farsangra!
Itt a farsang, áll a bál – és keringőzik a kanál, hiszen hivatalosan is elérkezett a fánkkészítés szezonja.
Ralph had the profiteroles with vanilla ice cream and chocolate sauce Balthazar New York 2014
Szalagos fánk, forgácsfánk, képviselőfánk, eclair fánk, almafánk és profiterol – no, nem Gombóc Artúr kedvenc édességei ezek (hiszen az a csokoládé), hanem az a megannyi fánkfajta, melyekkel a farsangi időszakban kísérletezgethetünk.
- Mindegyik más elkészítési módot igényel: valamelyik kelt, míg más égetett tésztából készül – mondja Varga Eszter szakács, hozzátéve: az előző kategóriába tartozik a szalagos fánk és a forgácsfánk; az almafánk sütőporos, míg az eclair fánk, a képviselőfánk és az olasz profiterol égetett tészta alapú.
Ez utóbbi nagy figyelmet igényel – emeli ki Eszter -, inkább haladó szakácsoknak ajánlott, a receptúra szigorú betartása szerint.
A szakács – egy kisebb adag – égetett tésztához a következő hozzávalókat javasolja: 2 deciliter tej, 10 dekagramm vaj, 20 dekagramm liszt, fél teáskanál só, fél teáskanál cukor és négy-öt darab tojás.
Először melegítsük meg a vajat a tejjel, vízzel és a sóval, illetve egy kis cukorral. Ezután az elegyhez fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, majd hagyjuk egy kicsit szikkadni. Rakjuk bele egy nagy tálba, majd a masszához adjuk hozzá a tojásokat – egyenként!
Ha mindennel megvagyunk, töltsük habzsákba a kész masszát, és egy sütőpapírra kis gömböket formálva nyomjuk ki azt. Helyezzük a sütőbe, először magas fokozaton, majd 180 fokon süssük tovább pár percig a fánkot.
- Itthon a szalagos és a forgács, vagy ismertebb nevén csörögefánk a legnépszerűbbek – mondja Eszter, aki máris ajánl egy, a kezdőknek is könnyen elkészíthető forgácsfánk receptet.
Itt csupán 1 dekagramm élesztőre van szükségünk, amit egy kevés cukros tejben felfuttatunk. Majd 3 egész tojást, egy csipet sót, pici rumot, 3 evőkanál tejfölt, 40 dekagramm lisztet adunk az elegyhez, amelyből egy könnyen sodorható tésztát kell kapnunk. A fánkokat érdemes bő olajban kisütnünk, masnit pedig derelyevágóval készíthetünk belőlük.
Aki pedig a gyümölcsös megoldást részesíti előnyben, Eszter annak is ajánl egy receptet.
Az almafánkhoz egy kilogramm hámozott almára, 35 dekagramm lisztre, két tojásra, fél csomag sütőporra és ízlés szerinti cukorra van szükségünk.
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd – akár egy kanál segítségével – tegyük bele azokat bő olajba. Garantáljuk: az édesség sokak kedvence lesz.