Praktikus tanácsok a proktológustól

2018.08.30. 08:30

Ha begyulladt az aranyere, így kezelje

A proktológusok – a végbél betegségeire szakosodott orvosok – azért javasolják, hogy minden székelés után alaposan mossuk meg a végbelünket, mert az ott maradó baktériumok, amelyeket törléssel nem tudunk eltávolítani, gyulladást idézhetnek elő.

Borsányi Bea

A gyulladt aranyér kellemetlen fájdalommal jár

Forrás: shutterstock

Ha viszont mégis begyulladt az aranyér, vegyünk ülőfürdőt: készítsünk kamillateát egy nagyobb lavórban, vagy egy kád meleg vízben oldjunk fel 3 nagy evőkanál konyhasót, majd üljünk bele az oldatba. Ezzel meggyorsítjuk a seb gyógyulását. Ugyanakkor használjunk valamilyen gyulladáscsökkentő krémet is.

A gyulladt aranyér kellemetlen fájdalommal jár
Fotó: shutterstock

Az ülőfürdő és a krém használatának kombinációjával egy hét alatt lényeges gyógyulást érhetünk el. Sokat segíthet a svédcseppes pakolás is: alaposan kenjük be a begyulladt aranyeret gyulladásgátló krémmel, majd egy darab vattára tegyünk svédcseppet, s helyezzünk az aranyérre. A svédcseppes vattára tegyünk száraz vattát, majd nejlont. Utóbbi megvédi a fehérneműt attól, hogy a svédcsepp megfogja a textilt. Hagyjuk a vattát egy éjszakán át magunkon. Az alapos krémezés nagyon fontos, mert a svédcseppben található alkohol felmarja a gyulladt bőrt, így ha nem vigyázunk, gyógyulás helyett még nagyobb fájdalmat okozhatunk magunknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában