Mindennapi életünk szerves része

2019.03.06. 20:00

A gyász mindenfajta veszteséghez kapcsolódó fontos pszichológiai folyamat

A gyászfolyamat, amely a veszteségélményt kíséri, nem csak halálesethez kötődhet, bár kétségtelen, hogy legtöbbször annak kapcsán beszélünk róla. A veszteség lehet párkapcsolati, vagy munkához, netán egészséghez kötődő is. Milyen szakaszai vannak a gyászfolyamatnak, hogyan lehet feldolgozni a veszteséget?

Borsányi Bea

A társas támogatás fontos eleme a veszteség utáni feldolgozásnak, az ebben nyújtott segítségnek

Fotó: shutterstock

A kérdésben Putz Gabriella, klinikai szakpszichológus volt az Életmódi segítségére, akivel nem csak a halálesethez köthető veszteségélményről beszélgettünk.

A folyamat szakaszai

- A gyászfolyamat a hétköznapi életünk része, sőt viszonylag gyakran előfordul az életünkben. A veszteség feldolgozása természetesen egyéni, de vannak közös vonásai. Általánosságban az első szakasz a tagadás, amikor a veszteséget követően fel sem tudjuk fogni, mi történt, nem veszünk tudomást a valóságról. Ez egy sokkos, beszűkült állapot – kezdte a szakember.

Mivel a veszteség bekövetkezése után legtöbbször feladataink adódnak – például a temetést kell intézni, vagy szakítás esetén a szétköltözés részleteit – ezek valamelyest kontrollálttá teszik az embert. Ebben az állapotban még jellemzően elfojtjuk az érzelmeinket. Aztán következik a düh – haragszunk a világra, a meghalt személyre, a volt házastársra. Ebben a szakaszban megjelenhet a lelkiismeretfurdalás is: mit tehettünk volna még a helyzet elkerüléséért? Ez a fázis olyan, mintha érzelmi hullámvasúton ülne az ember, hol jobb, hol rosszabb a helyzet, de mindenképpen intenzív érzelmeket élünk meg. Aztán jön a jóval csendesebb depresszív időszak: szomorúság, lehangoltság jelentkezik. A különbség az igazi depresszióval szemben az, hogy míg akkor mi üresedünk ki, addig veszteség esetén a külvilág válik számunkra üressé. A tünetek persze hasonlók: kedvtelenség, érdektelenség, bezárkózás, elszigetelődés.

Cél az elfogadás

- A gyászfolyamat célja, hogy eljussunk a legutolsó fázisba, az elfogadásig. Ez azonban nem belenyugvást jelent, hanem egy valós, belső átélést, ami nagyon nehéz, de elérhető. A fájdalom, vagy a hiányérzet nem biztos, hogy megszűnik, de az intenzitása csökken. Azért is fontos az elfogadás, mert az életünket tovább kell vinni, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy ez milyen minőségben sikerül – fogalmazta meg Putz Gabriella.

A társas támogatás fontos eleme a veszteség utáni feldolgozásnak, az ebben nyújtott segítségnek
Fotó: shutterstock

Az érzelmeket, a fájdalmat amúgy sem lehet megspórolni és nem is szabad, még akkor sem, ha a mai, felgyorsult világ sürget minket. A lelki gyógyuláshoz idő kell, nem lehet siettetni és legfőképp nem lehet az érzelmeket, vagy a fájdalmat megúszni. Sőt, nagyon is fontos megélni őket, hogy ne betegítsük meg magunkat. Ugyanakkor nehéz kérdés, hogy meddig tart a gyászfolyamat, mikortól mondható, hogy megakadt, vagy már beteges?

Meddig tart a gyász?

- Nem véletlenül alakult ki a gyászév fogalom, amit még ma is gyakran használunk. A gyász nagy általánosságban ennyi ideig tart, bár több mindentől függ, kinél meddig húzódik. Függ a gyászoló személyiségétől, a megbírkózási stratégiáitól, attól, hogy milyen volt a kapcsolata az elvesztett személlyel, sikerült-e lezárni a kapcsolatot, vagy maradtak nyitott kérdések, de az is számít, milyen a gyászoló aktuális élethelyzete – magyarázta a pszichológus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy egy tönkrement párkapcsolat után is fontos elgyászolni az elvesztett felet ahhoz, hogy eredményesen tudjunk tovább lépni és új kapcsolatot kialakítani.

Párkapcsolati veszteség esetén igyekezzenek megérteni, mi történt a kapcsolatban, hogyan működött, mi volt a mi szerepük benne, miért alakult úgy, ahogy. Ez sokat segít önmaguk megismerésében, illetve az elfogadásban is. De ne sajnálják sokáig magukat, mert könnyen beleragadhatnak a rossz állapotba. Járjanak társaságba, szervezzenek programokat! És ne feledjék: minden krízis egyben lehetőség is arra, hogy új dolgokat fedezzenek fel. Ám ha úgy érzik, segítségre van szükségük, érdemes szakemberhez fordulni, vagy csatlakozni egy gyászfeldolgozó csoporthoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában