2019.03.05. 18:00
Nem csak a levesbe való a sárgarépa
Tényleg csak a levesbe való a sárgarépa? Bizony, nem! Lehet belőle – és most kapaszkodjanak meg – akár lekvárt is főzni.
Woman biting a fresh carrot
A sárgarépa igen gazdag tápanyagokban, B1-, B2- és B6-, valamint C-vitamint tartalmaz, a kalcium és foszfor mellett vas is van benne. Jó béta-karotin forrás, ami egyfajta provitamin. Segít a bőr víztartalmának megőrzésében, szerepet játszik a faggyú- és verejtékmirigyek szabályozásában, de hasznos a szív- és keringési rendszer betegségeinek diétájában is. Ha nyersen fogyasztjuk, értékes anyagainak mindössze negyede hasznosul. Főzés, sütés hatására viszont hozzáférhetővé válik a hasznos anyagok jelentős része. Készítsenek lekvárt belőle! Hámozzanak meg és karikázzanak fel 1 kg sárgarépát, amit 4 dl vízben főzzenek puhára. Turmixolják le, adjanak hozzá 30 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 3 narancs és 2 citrom levét és főzzék addig, amíg a massza besűrűsödik. Öntsék előzőleg csírátlanított üvegekbe és száraz dunsztban hagyják kihűlni.
Vezető képünk illusztráció!