Inspiráció a tudatosságban

2019.06.26. 08:00

Döbrösi Laura színésznő az ökotudatos életmód elkötelezett híve

Az eső jól jön az ültetéshez, kertészkedéshez. Ezt Döbrösi Laura színésznő is tudja, aki az ökotudatos életmód elkötelezett híve.

Szanyi-Nagy Judit

Döbrösi Laura színésznő szerint „kicsiben”, otthon kell elkezdeni az ökotudatos életmódot – de a teljes változáshoz elengedhetetlen egy strukturális segítség Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Tévénéző olvasóink számára az Aranyélet című sorozatból lehet ismerős a színésznő neve és arca. Döbrösi Laura nem mellesleg a magyar kenderrel mint az egyik legrégebbi hazai haszonnövénnyel is foglalkozik – az egyik nap még egy fesztivál alapozó munkálatainak részeként e növényből ültetett Tápiószentmártonban, a másik nap pedig már egy fővárosi beszélgetés alanya volt.

– Magyarországon egészen a kilencvenes évek elejéig öt–hétezer hektáron folyt a kendertermesztés. Hogy bemutassuk, mi mindenre jó ez a növény, egy fesztivált építettünk köré – mesélte a színésznő, aki jól tudja: a kender háncsrostjából a textil- (zsákok, kötelek, ponyvák, ruhaneműk), az építő- (habarcs, szigetelőanyag, díszvakolat, cementtömb) és a papíripar is jól jár, a farészből pedig alom, gyorsan száradó olaj vagy például (gomba)komposzt is készíthető.

Döbrösi Laura színésznő szerint „kicsiben”, otthon kell elkezdeni az ökotudatos életmódot – de a teljes változáshoz elengedhetetlen egy strukturális segítség Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Laura a WWF, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetének nagykövete, valamint a fiatalok körében igencsak népszerű közösségi oldalon, az Instagramon a „Watchmywaste” címkével ellátott (vizuális) tartalmak egyik főhőse.

– Manapság elég sok aggasztó hírt olvashatunk a Föld jelenlegi állapotáról, jövőjéről. Azt, hogy tudatosabban éljek, mégsem ez váltotta ki belőlem. Inkább egy belső érzés volt: az, hogy szeretem és tisztelem a természetet. Rosszul esett például kidobni az ételmaradékokat. Így született meg a Watchmywaste (szabad fordításban: „Mutatom a szemetemet!” – a szerk.) címke, amellyel célom megmutatni, mennyivel jobban érzem magamat így, hogy kevesebbet pazarolok, tudatosabban élek. Nem utolsósorban pedig inspirálhatjuk is egymást – vallja Laura. A címkével ellátott tartalmak között szemezgetve látható: a kesudiós nassolnivaló zacskójából (csomagolásmentes boltból vásárolt) tea-, fűszer- és aszaltgyümölcs-tartó lehet, a bambuszfogkefe fél évig bírja a használatot, a műanyag flakonos sampon és tusfürdő pedig lecserélhető egy, a kívánt funkciót ellátó szappanra.

– Hiszek abban, hogy az unióban az egyszer használatos műanyagot 2021-ben betiltják. Ha ez sikerül, lesz egy minta a világ többi kontinense előtt. Én otthon már nem használok műanyagot, de tisztában vagyok azzal, hogy nem mindenki tud vagy ér rá ezzel foglalkozni – éppen ezért kellene egy felülről érkező, strukturális segítség. Vagyis ne te keresgess boltok után, ahol bambusz vagy fém szívószál kapható, legyen ez az alaptermék!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában