A rossz többet árt, mint használ

2019.07.23. 14:30

A jó napszemüveg nemcsak a szemet, a szem környékét is védi a káros sugaraktól

Július 31-ig tart a Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma közös szervezésében az UV Extra elnevezésű rendezvénysorozat, melynek keretében az országos akcióban részt vevő optikákban, UV szakértői pontokon ingyenes UV szaktanácsadásban részesülnek az érdeklődők. Ennek kapcsán annak eredtünk a nyomába, miért fontos védeni a szemünket, és milyen a jó napszemüveg?

Borsányi Bea

Hiába divatos, UV védelemmel ellátott, ha nem követi az arc görbületét a szemüveg, mögé juthatnak a káros sugarak

Fotó: Shutterstock

A szemünket a napsugárzáson felül más fényhatások is érhetik – főleg bizonyos munkák folyamán –, amelyek hosszútávon különféle szembetegségeket okoznak. Ezek közül a két leggyakoribb a szürkehályog, illetve a macula degeneratio, más néven a szemfenéki meszesedés, amelyről nemrégen részletesen is olvashattak az Életmódi hasábjain. Előbbit ma már gyorsan és hatékonyan tudják műtéttel gyógyítani, ám utóbbi egy olyan visszafordíthatatlan folyamat, amely végül vaksághoz vezethet. A világon a vakság vezető oka a macula degeneratio.

Régen minden más volt

– Ma nemcsak azért van egyre nagyobb fontossága a szemünk védelmének, mert megváltoztak a bennünket érő napsugarak, de az évszázadok alatt mi is érzékenyebbé váltunk. Ezenfelül a 21. század embere minden korábbinál többet használja, erőlteti a szemét – gondoljanak arra, mennyit néznek tévét, böngészik a mobiljukat, tabletjüket, vagy napi hány órát töltenek a számítógép monitorja előtt – emelte ki Láng Judit, szemész főorvos, majd hozzátette: – Nyilván ezért is tűnik fel manapság az is jobban, ha valakinek romlik a szeme. A szem betegségein felül a szemkörnyéki daganatok kialakulásában is szerepe van a káros napsugárzásnak. Mivel a napszemüveg öltöztet, ezért az utóbbi években nemcsak védelmi szempontok miatt, de sokan divatból is hordanak napszemüveget. A kellemes ez esetben szerencsére összeköthető a hasznossal, ám kérdés: milyen a jó napszemüveg?

A jó napszemüveg

Nos, az első, amit érdemes megnézni a kiválasztott darabon, hogy szerepel-e a címkéjén az UV-400 vagy 100% UV védelem felirat. A második szempont, hogy legyen minél nagyobb, hogy a szemeinket megfelelően védje felülről, alulról és oldalról is – a kisebb lencsék mögé könnyebben besüt a nap. Ugyanakkor egy nagy szemüveg védi a szem környéki bőrt is. Sokan úgy gondolják, hogy minél sötétebb a lencse, annál jobban kiszűri a káros sugarakat. Ez azonban tévhit. Viszont azt se gondolják, hogy minél drágább egy napszemüveg, annál biztosabb, hogy el van látva a megfelelő UV védelemmel. Nem árt az óvatosság a nagy divatcégek által piacra dobott és ruházati boltokban árult darabok esetében. Viszont egy optikában már 10 ezer forint környékén is lehet divatos és megbízható napszemüvegeket találni. Nem szabad elfelejteni: egy rossz minőségű napszemüveggel többet árthatnak a szemük egészségének, mintha semmit sem viselnének. A sötét lencséjű napszemüveg miatt ugyanis kitágulnak a pupillák és így – ha a lencse nem véd az UV sugárzás ellen – még több káros sugár éri a szemet.

Hiába divatos, UV védelemmel ellátott, ha nem követi az arc görbületét a szemüveg, mögé juthatnak a káros sugarak
Fotó: Shutterstock

Ha szemüveges valaki

– Ha valaki alapból szemüveges, vágathat a szemüvegének a keretére erősíthető napszemüveglencsét, bár ennek én nem vagyok a híve, mivel a normális szemüvegek egyenesek, nem követik az arc görbületét, így fentről bejutnak a szemhez a káros sugarak. Jobb megoldásnak tartom az olyan napszemüveget, amely alá befér a rendes szemüveg. De ma már léteznek dioptriás napszemüvegek is. A napszemüvegen felül pedig baseball sapkával, vagy szélesebb karimájú kalappal is védekezhetünk – javasolta a szemész, aki azt is elmagyarázta, hogy a polárszűrő nem annyira fontos, mint az UV szűrő, az csak a sík felületekről visszaverődő fény csillogását csökkenti. Végül felhívta a figyelmet arra, hogy napszemüveget is érdemes 2-3 évente cserélni, mert az apró, szinte láthatatlan karcolások miatt sérülhet az UV réteg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában