Az őszinte pillanatokért megéri

2020.07.29. 07:20

Kunsági Kinga: egy tordasi fiatal, aki fotósként váltaná valóra álmait

A 19 éves fotográfus-tanuló mindig is különc volt a kortársaihoz képest. Amíg buliztak, ő kirándult és a természet lágy ölén igyekezett kikapcsolódni. Az élet nagy csodálója, s ez a tény visszaköszön képeiről is.

Kecskés Zoltán

Kunsági Kinga első kiállítása Tordason nyílik meg

Fotó: Kunsági Kinga

Hangulatos naplementék, az egymást szerető emberek és állatok mind-mind megtalálhatóak a különleges kompozícióban megörökített fotóin. Kunsági Kinga még csak 19 éves, de érzelmi intelligenciája messze túlhaladja kortársaiét. Egy szerencsés véletlen indította el ezen a pályán, miután egy általános iskolai rendezvény után a kezébe nyomtak egy hirdetést a Tordason található Hangya Művelődési Ház, frissen induló médiaszakköréről.

– Miután elmentem az első találkozóra, szerelmes lettem a fekete-fehér fotográfiába. Itt tanultam meg az alapokat, és ismerkedtem meg az analóg fotográfiával, aminek azóta is hatalmas tisztelője és rajongója vagyok. Szeretnék ebbe az irányba haladni. Ehhez azonban precíz keretezés, a fény, a megfelelő testtartás, a kifejezés, kompozíció szükséges. Ezek nagyon fontos szempontok, minden egyes képnek megvan az értéke. Szerencsésnek mondhatom magam, mert egy kurzus keretében megismerkedhettem Kása Bé­la fotóművésszel, aki sokat segített, örök példakép előttem a munkássága.

Majd Székesfehérvárra kerültem, a Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium fotográfus és fotótermék-kereskedő szakára.

Mint mondja, számára a fotózás lelki támaszt nyújt, rengeteg olyan nehézségen segítette átlendülni, amit egy fiatalnak át kell élnie. Olyan ez, mint amikor a zenész előveszi a hangszerét, és alkot valamit a lelke mélyéből.

Kunsági Kinga első kiállítása Tordason nyílik meg
Fotó: Kunsági Kinga

– Ez az egész szakma egy hatalmas szerelem. Fő témám a legkülönfélébb portréfotózás, emberekkel, cuki állatokkal, a lényeg, hogy az alanyt a legjobb oldaláról mutassam meg. De szeretek új témában, helyszíneken és helyzetekben dolgozni. Sokrétű az érdeklődési köröm. Sokan meglepődnek ha a képeim között oldtimer autót, vagy egy-két vasúti járművet is találnak. Vannak számomra nagy kihívást jelentő helyzetek, mint például a gyerekek, illetve a kisbabák fotózása.

A fotói által a nézők bepillantást nyerhetnek Kunsági Kinga privát szférájába, különleges látásmódjába. Ahogy ő fogalmazott, sokszor több órás munkával és pontos tervezéssel jár az, hogy egy kép elérje a kívánt hatást, és pontosan azt az érzést keltse a nézőben, ahogy a fotós azt megálmodta. A művészpalánta műveit iskolai bemutatók alkalmával láthatták az érdeklődők. Szeptemberben pedig vissza kezdetekhez.

– Központi helyként tekintek Tordasra, ahol szeptember 25-én 18 órakor kezdődik „Képeim” című, első önálló kiállításom megnyitója Bödő Viktória fotóművész és Szabó Dávid zongoraművész közreműködésével. Nagy örömmel tölt el, hogy az intézmény vezetői gondoltak rám, s lehetőségem nyílik visszatérni a Hangya Művelődési Ház falai közé, ahol minden kezdődött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában