Életmódi

2021.02.02. 15:00

Ezektől viszkethet a szakáll alatt a bőr

A szakállas férfiak többsége biztosan tapasztalta már, hogy időnként viszket a szőrzet alatt az arca. Mi állhat a szakállviszketés hátterében?

Borsányi Bea

A viszkető szakáll kellemetlen érzés

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Viszkethet a növésben lévő szőrzet, mivel a borotvapengével levágott szőrszálak vége hegyes lesz, ami növekedés közben irritálja a bőr felső rétegét.

A túl gyakori samponos mosás miatt is viszkethet az arc, mivel bőr kiszáradhat, hámlani kezdhet, ami irritációval jár. Elég, ha hetente két alkalommal mossák meg a szakállunkat szakállsamponnal és használhatnak hidratáló arcápolót is a szakállba masszírozva. A bőrszárazság elkerülésében segít a megfelelő folyadékfogyasztás is.

A viszkető szakáll kellemetlen érzés
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A benőtt szőrszálak is okozhatnak viszketést. Egyéni hajlamtól függ, kinél milyen gyakran fordul ez elő, de segíthet elkerülni a kellemetlenséget, ha rendszeresen leradírozzák a bőrt. Ugyancsak okozhat problémát a szőrtüszőgyulladás. A leginkább pattanásra hasonlító duzzanatot nem ajánlott piszkálni, mert felülfertőződhet. Kenjék be inkább körömvirágkenőccsel. Ha 1-2 hét alatt sem múlik el, forduljanak bőrgyógyászhoz.

A szakáll ideális környezetet biztosít a gombák számára, de nem lesz gond, ha fürdés után alaposan, hajszárítóval, hogy a töveknél se maradjon nedves, szárítják meg a szakállukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában