A kulcs a türelem

2021.03.16. 08:00

Nánási Tünde fogyástörténete sokaknak adhat motivációt

Az életmódváltás útján nehéz elindulni, de ha a megfelelő elszántsággal belevágunk, a siker nem marad el. Nánási Tünde fogyásának története és tapasztalatai segítségével lendületet szerezhetnek azok, akik a startmezőn állnak egy egészségesebb élethez vezető úton.

Baráth Eszter

Nánási Tünde életének szerves része lett a sport Fotó: Pesti Tamás / FMH

Nánási Tünde, mint mondja, eleve hízékony típus, de körülbelül húszéves korában észrevette, hogy önmagához képest túlsúlyos.

– Sajnos megjelentek egészségügyi problémák is, kimaradt a menstruációm és észrevettem, hogy sokkal fáradékonyabb vagyok. Ekkor döntöttem az orvosi kivizsgálás mellett, ahol kiderült, pajzsmirigy-alulműködés, valamint policisztás petefészek-szindróma okozza a kellemetlenségeket. Gyógyszereket kaptam, amit nem szerettem, mert nem gondoltam, hogy húszévesen egészséges lenne hormonokat szedni – mondta Tünde.

Az orvosi javaslatok között viszont, leginkább a kialakuló ciszták miatt, szerepelt az életmódváltás mind az étkezés, mind a sport tekintetében. Ekkor úgy döntött, hogy rálép a kihívásokkal teli útra, nem csak alakja, hanem leginkább az egészsége miatt. A kezdetek után egy évvel, az egészséges életvitel hatására a pajzsmirigyproblémák megszűntek, elhagyhatta a gyógyszert, emelte ki Tünde, majd fél évvel később a ciszták is felszívódtak.

Nánási Tünde életének szerves része lett a sport Fotó: Pesti Tamás / FMH

– Kialakítottam magamnak egy rendszert, kitapasztaltam, milyen étkezés a legmegfelelőbb számomra. Sokak részére sokkal nagyobb biztonságot és lendületet tud adni egy szakember támogatása az edzéseken. Amikor elkezdtem a sportot rendszeresíteni mindennapjaimban, még nem fordultam edzőhöz. Számomra nagy segítséget nyújtott a szakirodalom, melynek köszönhetően megtanultam, mi a legideálisabb és leghatékonyabb módszer a cél eléréséhez.

Ám az utolsó öt kilót, amit úgy éreztem, még szeretnék leadni, sehogy sem sikerült. Ekkor kértem edző segítségét, akitől számos hasznos dolgot megtanultam és a közös munka során gyorsan megszabadultam az utolsó feleslegesnek érzett kilóktól is, amivel elértem a bűvös mínusz tizenötöt.

A fogyás során sokaknál előfordulhat, és Tündénél is jelentkezett, hogy bár a mérleg kevesebb kilogrammot mutat, a tükörben mégsem azt látja, amit szeretne. Ezeken a mélypontokon nehéz túllendülni, de egyáltalán nem lehetetlen. Hasonló jelzők használhatók az életmódváltás elkezdésére is.

– Mindenkinek azt tanácsolom, tájékozódjon, mielőtt bármibe belevág – hangsúlyozta Tünde az egészségesebb élet kezdetével kapcsolatban. Kiemelte, hogy olyan forrásokból szerezzünk információt, amik valóban tudományos háttérrel rendelkeznek, hiszen az úgynevezett divatdiéták hozhatnak gyors eredményeket, de ezek nem lesznek tartósak. Mint mondja, el kell fogadni, hogy ez nem egy gyors folyamat, lassan, de végül változás fog történni. Sokan elkövetik a hibát, hogy fogyasztószereket kezdenek szedni. Tünde úgy véli, az ezekre költött pénzt sokkal hasznosabb dolgokra kell fordítani, amik segítik a súlyfeleslegtől való megszabadulást. A támogatás természetesen nagyon fontos a fiatal lány tapasztalatai szerint, érkezzen az a családtól, vagy egy edzőtárstól.

A cél elérésére az egyetlen mód, ha kitartóan csináljuk. Ha valaki tényleg változtatni szeretne, türelmesnek és elszántnak kell lennie, hogy sikerüljön megvalósítani azt, amit kitűzött maga elé – hangsúlyozta Nánási Tünde a kulcsfontosságú hozzáállást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában