2021.07.30. 15:00
Fehérjeforrások is lehetnek a zöldségek
Nem csak a vitaminok és ásványi anyagok miatt érdemes különösen sok zöldséget fogyasztani – sokuknál a fehérjetartalom sem elhanyagolható. Különösen fontos ez azok számára, akik vegetáriánusok vagy vegánok, azaz nem fogyasztanak húst, állati eredetű élelmiszereket.
Zöldségekből nehezebb, de nem lehetetlen bevinni a szükséges mennyiségű fehérjét
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap
A temérdek tápanyag ellenére a zöldségek nem tartalmaznak annyi fehérjét, mint az állati eredetű források. Márpedig a fehérje elengedhetetlen a szervezet egészséges működése szempontjából. Egy egészséges nőnek napi 45, míg egy férfinak 52 gramm fehérjére van szüksége.
Lássuk hát néhány zöldség fehérjetartalmát! Hogy legyen mivel összehasonlítani, kezdjük azzal, hogy 100 gramm csirkemell 22,5 gramm fehérjét tartalmaz. Mérjük ehhez a zöldségeket! Messze a legtöbb fehérjét a szójabab tartalmazza, 36 grammot. A sorban a következő a mungóbab és a vesebab 24 grammal, aztán a fekete bab 21 grammal. A negyedik a listán a csicseriborsó 19 grammal. A lencse már csak 9 gramm fehérjét tartalmaz 100 grammonként, a zöldborsó és az aszalt paradicsom 5-5 grammot, a lucernacsíra 4-et, a friss spenót pedig 2,9 grammot.