2021.12.24. 15:00
A rácalmási Szabó György exekutív séf karácsonyi menüajánlata
Valljuk be, nincs attól meghatóbb, ha egy világsztár Magyarországra utazik, s elfogyaszt egy fővárosi étteremben egy steaket. Mi magyarok viszont vagyunk annyira büszkén innovatív észjárásúak, hogy ha már ismerjük Mel Gibson steak-szeretetét, akkor akár meg is hívhatjuk egy lokális, Rácalmáshoz köthető különlegességre, a mi Rácalmáshoz kötődő, kedvelt séfünk ajánlásával! Aki szintén szívesen látná!
Szabó György exekutív séf munka közben
Forrás: Pálinkás István
Szabó György exekutív séf, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara ezüstkoszorús mesteri címének viselője – több nívós munkát végző kollégájával együtt, persze – kérésünkre az alábbiakban küldi magyar ajánlatát a több sikerfilmet (köztük a világvitákat kavaró Passióval és Apocalyptóval!) rendező, vagy éppen benne játszó Mel Gibsonnak a meghívóját:
– Nem vagyok ijedős ember, s ahány ház annyi szokás, mondják! Ha én hívhatnám meg étkezni – már, hogy tudva, szereti a marhahúst –, hiszen steaket fogyasztott a nívós étteremben, nos a magyar ünnepi tradícióinkból és alapanyagainkból indulnék ki. Kimondottan magyar, ünnephez is köthető menükínálatból. Párolt marhapofát készítenék szürke marhából. Ezzel egyébként magunkat is úgy szeretem, mint ahogy Mel Gibsont, vagy a filmjeit, például a Rettenthetetlent. Karácsonykor viszont édesanyám töltött káposztája kikezdhetetlen, hozzá rétest készítenék, bár kétségtelen, hogy a kalács (bejgli) legtöbbünk hagyományában elevenen él. A pontyhalászlét pedig természetesen szintén magam készítem, mindenben ragaszkodva a hagyományokhoz és azt és úgy, ahogyan én tudom. És nálunk nincsen hozzá tészta.
A Séf ajánlata: 1 kg Szürkemarha-pofa (Szomori)
Hozzávalók: 8 szelet szalonna, 2 kanál rétesliszt, 1 csipet só, 1 csipet őrölt fekete bors, 1adag olívaolaj, 2 darab sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 pohár száraz vörösbor, 2 pohár húsleves alaplé, 1½ kanál paradicsomszósz, 2 darab babérlevél, 1 marék friss kakukkfű, ½ kg burgonya, 1 kanál őrölt pirospaprika, 3 ág friss rozmaring.
Elkészítés:
1. Egy serpenyőben süssük meg a szalonnát, majd a zsírtól lecsepegtetve szedjük ki egy tálra.
2. Sózzuk, borsozzuk meg a marhahúst, forgassuk lisztbe, és tegyük olívaolajjal kikent forró serpenyőbe. Hirtelen süssünk rá kérget minden oldaláról, tegyük félre, fedjük le alufóliával, tartsuk melegen.
3. Tegyük a felkarikázott sárgarépát és a nagyobb kockákra vágott hagymát egy nagy serpenyőbe, csepegtessük meg olívaolajjal, süssük kb. 5 percig, adjuk hozzá a fokhagymát, a bort, a levest, a paradicsompürét, a babérlevelet és a friss kakukkfüvet. Ezután adjuk hozzá az előzőleg elkészített szalonnát is. Majd a marhahúst is tegyük a serpenyőbe, aztán közepes lángon, lefedve 2 órán át főzzük. Néha keverjük meg.
4. Hámozzuk meg a burgonyát, negyedeljük fel, tegyük egy tálba, locsoljuk meg 2 evőkanál olajjal, morzsoljuk hozzá a rozmaringot, ízesítsük sóval és borssal, majd alaposan forgassuk össze. Borítsuk sütőpapírral bélelt tepsire és süssük 190°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percig. A húst a pecsenyelével meglocsolva, a zöldségekkel és a pirított burgonyával tálaljuk. Díszítsük kakukkfűvel.