2022.01.13. 09:00
Nem lesz édesebb a dércsípte csipkebogyó
A népi legendárium szerint vannak olyan termések, amelyeknek a leszüretelésével érdemes várni az első fagyokig. Ilyen a csipkebogyó és a naspolya is, amelyekről az a hír járja, finomabbak a dér csípése után…
Még januárban is találhatunk zamatos, piros csipkebogyót
Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap
A deres reggeleken még januárban is láthatók a kopasz, mégis piros bogyóktól hemzsegő bokrok, amelyek a vadrózsa álterméseiként kínálják magukat és gyógyhatásukat.
Az első dér ugyan már megcsípte őket, de még mindig érdemes gyűjteni a bogyójukat. Ám akármennyire is él a népi legendárium, a tudósok már megcáfolták: a dér csípésétől nem lesz jobb a termés, zamatosabb a hecsedlilekvár, sem édesebb a csipkebogyószörp.
Azért alakulhatott ki ez a hit, mert meglehetősen késői szüretelésű fajtáról van szó, és ez régen gyakran egybeesett az első mínuszok érkezésével. Ősz végén, tél elején szokás ugyanis szedni. Persze ahogy összeolvad e két évszak, egyre tovább van esély arra, hogy jó minőségű csipkebogyókat találjunk a természetben.