2022.09.04. 14:00
Lázár séf elárulta a titkot - ezért nehéz utánozni
Más mint a többi – olyan, világbajnok pizzát hozott Lázár séf Soponyára szombaton, aminek titka nem feltétlenül a tésztában vagy a szarvasgombás sajtban van. Elárulta nekünk, mitől olyan finom.
Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap
Idén turbózta a gasztronómiai élvezeteket Lázár séf a 15. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon. Sokan várták őt és az ételeit, így most, a méltán népszerű, áfonyás-lilahagymás lekvárral tálalt vadburger mellett pizzát is hozott:
- Szarvasgombával ízesített vaddisznó mortadellás pizzát hoztam. De gondolva a vegetáriánusokra, van olyan is, amin csak fiordilatte sajt van paradicsomszósszal – árulta el Lázár séf, aki olyan tésztát kínált a Soponyára érkezőknek, amely hetedik lett az olasz pizzavilágbajnokságon. – Sokféle pizzatészta létezik, de különlegessége abban rejlik, hogy a kemence, amiben sül, 450 fokon 30 másodperc alatt süti meg a tésztát. A tészta receptje ugyanis csak egy dolog – egyébként közzétettem, nem titok -, viszont az, hogy miben és hogy sül, egy másik…
![](https://cdn.feol.hu/2022/09/HKQzVL739QfIVWd4UyH2-MvTRVQBMBAg3sFworhr6l0/fit/1200/1769/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhlZGRjMDFmMDhkMTQ0NjJhMjEwYTg0ZDJlMjYxNGRl.jpg)
A Soponyára hozott kemence is ilyen, nem mellesleg fatüzelésű, ami további ízvilágot kölcsönöz az ételnek. Persze otthon nehéz ezeket a körülményeket reprodukálni, ritkán tart otthon ugyanis az ember fatüzelésű kemencét. Éppen ezért meg kell próbálni viszonylag hasonló körülményeket teremteni. Erre a séf azt tanácsolja, hogy minél forróbb sütőben, hirtelen süssük meg az általa kikísérletezett pizzatésztát. Ha a sütőnk nem tud minimum 250 Celsius fokon sütni, akkor meg se próbáljuk! Sőt mi több: nem elég, ha előremelegített sütőbe tesszük a tésztát, a tepsit is melegítsük elő. Mégpedig a sütő legalsó szintjén, lefelé fordítva!