2022.10.12. 14:00
Gombák lépten-nyomon - Elindult a gombaszezon Fejér megyében is
Október közepére elözönlötték a gombák az erdőket, mezőket. Lépten-nyomon találkozhatunk a kalaposokkal még a városban is – ám az, aki nem profi hozzáértő, jobban teszi, ha szakértőhöz viszi, mielőtt pörköltet készít belőle!
Különleges gombafajok erdeinkből - a múlt hétvége igen gazdag termése
Fotó: S. Töttő Rita / FMH
Mehetünk akár a Vértesbe, Bakonyba, Velencei-hegységbe vagy a kisebb erdőségekbe, mindenhol találkozhatunk most gombákkal – s éppen ezért gombaszedő csapatokkal is. Kis kosárkákban gyűlnek a szebbnél-szebb példányok, melyek egy része a konyhaasztalra kerül, más része azonban csak a csodálatunkra érdemes, tekintve, hogy mérgező fajok. Várhidy Zsuzsanna, a Dr. Dravecz Tibor Gombászok Baráti Körének vezetője azt javasolja, gombaszedéskor mindig úgy járjuk az erdőt-mezőt, hogy a leszedett példányokat jól szellőző kosárkákban tudjuk biztonságba helyezni.
![](https://cdn.feol.hu/2022/10/pxv54HIv-A939xesQFePiBEhh7MXm28YAKW2xuogUGA/fit/1200/800/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3YjM5OWUyOGUzMzQ0M2NiMTcyNTEzNTViZTA5YTJh.jpg)
Fotós: S. Töttő Rita / FMH
- A gombáknak magas a víztartalmuk, s nagyon hamar befüllednek, ha zárt csomagolásba tesszük őket. Kerüljük ezért a nejlonzacskókat, szatyrokat, amelyekben amúgy is hamar összetörnek – mondja a szakember. Ha pedig ismeretlen gombát találunk – hangsúlyozza Zsuzsanna -, lehetőleg egyben szedjük ki a földből, s tegyük külön, papírba csomagolva a többitől. Később mutassuk meg gombaszakértőnek.
Számos ehető faj található most az erdőkben: ízletes vargánya, nagy őzlábgomba, csiperke fajok, sárga gereben, lila pereszke, szürke tölcsérgomba, rizike fajok, vöröses nyálkásgomba – hogy csak néhányat említsünk, melyekből számos finomság készülhet. – Szoktunk belőlük pörköltet készíteni, hústölteléket, ragut, de tehető levesbe is, a nagyobbakat pedig kirántjuk – mondja Zsuzsanna.
![](https://cdn.feol.hu/2022/10/qMuATGSwiLoU0Fos9F1j5JS8zNRlOd0Fv4apM99W2iI/fit/1200/1800/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhmMDZiMWY1ZTYxZjQ1MTNhNTM1ODkwMmJjYTZkNWFl.jpg)
Fotós: S. Töttő Rita / FMH
Ám, mint tudjuk, a gombafajok felismerése igazán különleges tudomány: Várhidy Zsuzsanna szerint nem mindig lehet biztosan tudni, hogy mérgező vagy ehető fajról van-e szó.
- Én magam láttam már olyan gyilkos galócát, amelynek a bocskora annyira bent volt a földben, hogy nem látszódott, és a gallérja pedig azért nem, mert a részleges burok még fedte a lemezeket. Így tehát nem lehet mindig az általános jelekre hagyatkozni. Aki nem ismeri száz százalékosan a gombákat, akkor mindenképpen vigye a szedett példányokat szakellenőrhöz!
![](https://cdn.feol.hu/2022/10/6rgU7-1VhU99jCRU04TJQgyxLvcQUQPIWr5_vSIFL8k/fit/1200/762/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3MjhmNDkzMzk4NTQwZDA5ZjlmNTI1NTRhODQwMjg2.jpg)
Fotós: S. Töttő Rita / FMH
Az ehető gombafajoknál is ügyelni kell arra, hogy fiatal példányokat szedjünk csak: - Minden gombára igaz, hogy az öreg nem finom – szögezi le a kör vezetője. Ha tehát puhult a kalapja, szivacsos, nyálkás az állaga, „szöttyedt”, akkor nem érdemes gyűjteni, az élvezeti értérke ugyanis elhanyagolható. Hiszen parafaszerű, rágós állagú gombát senki nem fogyaszt szívesen. A fiatalabb, épp kinyílt példányok roppanós, kemény állagúak, ezeket érdemes szedni.