2023.11.07. 14:00
Tekeredett a kígyó Csőszön, rétes lett belőle (galéria)
A réteskészítés összes csínját-bínját eltanulták Csőszön a hétvégén
Forrás: Hujber Ferenc
Az első réteskészítő és kóstoló napját tartotta szombaton a település, ami nem csak az ízlelőbimbókat, hanem a szíveket is megérintette.
Hujber Ferenc, az esemény agytrösztje, mosolyogva mesélte, hogy a réteskészítés iránti érdeklődés minden várakozást felülmúlt.
– Napok alatt beteltek a helyek, és sajnos több mint 30 embernek nem tudtunk helyet biztosítani. De ez csak azt mutatja, mennyire erős a közösségi szellem itt Csőszön, arra azonban valóban nem számítottunk, hogy már az első alkalommal ekkora lesz az érdeklődés – mondja Ferenc, aki maga is szenvedélyesen szereti a rétest.
Az egykori iskolaépület, amely ezen alkalommal a réteskészítés színteréül szolgált, már korán megtelt élettel. Négy tapasztalt sütimester – Földi Imréné Angéla, Reznyák Judit, Veisengruberné Andrea és Kovács-Veisengruber Kitti – várták a tanítványokat legnagyobb kincseikkel: nagymamáik receptjeivel. A felsorakozott tanítványok izgatottan gyűltek össze, hogy elsajátítsák a réteshúzás művészetét. A légkör tele volt nevetéssel és jó kedvvel, de koncentrációval is, ahogy a résztvevők saját kézzel húzták a tésztát.
Kint, a templomkertben, a református közösség kemencéje már készen állt a rétesek fogadására. Ahogy múlt az idő, az első rétesek aranyló barnára sülten kerültek elő a kemencéből. A levegőben terjedt az ínycsiklandó töltelékekkel készült friss sült tészta illata, amit a finom langallók fűszeres aromája egészített ki.
Tekeredett a kígyó Csőszön, rétes lett belőle
Fotók: Hujber FerencDélutánra az udvar tele lett látogatókkal, akik kíváncsian kóstolgatják a réteseket. Minden falat egy történetet mesélt: a régi családi recepteket, a közös nevetéseket, és a közösség melegét. A résztvevők a falatok mellé a finom teát kortyolgatva, kötetlen beszélgetésekbe merülnek. Ez a nap több volt, mint egy réteskészítő workshop. Ez egy összefogás ünnepe volt, ahol mindenki kapott egy szelet rétes mellé nem csak a hagyományos receptek elsajátításával lett gazdagabb, de az összetartozás fontosságát is megtapasztalhatta.
Az esemény végére mindenki egyetértett, hogy ez csak az első lépés volt egy hosszú és gazdag hagyomány megteremtésében.
– Megígérhetem, hogy lesz folytatás – zárta az eseményt Ferenc.